Om ditt hem hotades att rivas av en fientlig armé, om du inte visste vart du skulle ta vägen, och om platsen riskerade att raderas helt från kartan vilken sekund som helst. Vad skulle du ta dig till?

Tältet som avvarats för att vi följeslagare ska ha någonstans att sova när vi befinner oss i Susiya nattetid.

Sedan den 16 maj har vi följeslagare närvarat nästintill 24 timmar om dygnet i den palestinska byn Susiya som ligger på södra Västbanken bredvid en israelisk bosättning.

I några dagar har jag fått rycka ut hit ifrån Hebron för att hjälpa mina kollegor efter att en israelisk domstol beslutat att byn ska jämnas med marken. Om militären kommer med sina bulldozrar finns ingenting vi kan göra förutom att dokumentera, men samtidigt förklarar människorna vi möter att den internationella närvaron bidrar till att hålla dem borta.

Nasser Nawaja föddes i Susiya 1982 och är sedan några år en ihärdig människorättsaktivist med många goda kontakter i den israeliska fredsrörelsen.

För 30 år sedan fördrevs han som fyraåring tillsammans med sin familj och flera hundra människor från platsen där byn ursprungligen låg, till förmån för en arkeologisk utgrävning.

För 14 år sedan rev armén åter igen bostäderna i deras nya hemvist. Nasser, hans familj och de andra stannade på platsen och reste tillfälliga bostäder. Tragiskt nog dömde en israelisk domstol den 5 maj 2015 att deras hem ska rivas på nytt [1].

Den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem skriver att beslutet passar in i ett större mönster där målet är att driva ut palestinierna ifrån områden på Västbanken som kontrolleras av Israel.

De israeliska myndigheterna vägrar att bevilja byggnadstillstånd eller att ansluta vatten och elektricitet till dessa byar, vilket leder till att palestinierna tvingas att hitta sina egna lösningar utan formell tillåtelse. Parallellt med detta byggs nya illegala byggnader och strukturer upp i och runt israeliska bosättningar i närheten som myndigheterna assisterar med vägar, ekonomiskt stöd, vatten och el. [2]

I ett brev till EU:s högsta representant i frågor rörande utrikes- och säkerhetspolitik skriver den brittiska europaparlamentarikern (S) Jude Kirton-Darling att beslutet att riva Susiya står i stark kontrast gentemot Israels åtagande att tillgodose palestiniernas rättigheter samt att det utgör ett grovt brott mot internationell humanitär rätt [3]. Den israeliska organisationen Rabbis for Human Rights bidrar med juridiskt stöd i processen och poängterar att en demolering av byn kommer att leda till en svår humanitär kris där runt 340 människor inklusive 140 barn kommer att kastas ut utan något socialt eller offentligt skyddsnät som kan fånga upp dem [4].

Ekumeniska följeslagarprogrammet, tillsammans med andra internationella humanitära aktörer i Palestina, inklusive FN, arbetar nu för att rivningen av byn ska förhindras och den humanitära katastrofen undvikas.

Ett led i detta som du gärna får stödja är B’tselems kampanj #SAVESUSIYA – Stop The Expulsion!

Var med och rädda Susiya.

Donia och Dalia Nawaja bor i Susiya som nu riskerar att jämnas med marken. Donia, den äldre flickan, är släckt med Nasser som nämns i texten. Dalia, den lilla, är hans dotter.

Bilder

1. Tältet som avvarats för att vi följeslagare ska ha någonstans att sova när vi befinner oss i Susiya nattetid. Foto: Päivi Moore

2. Donia och Dalia Nawaja bor i Susiya som nu riskerar att jämnas med marken. Donia, den äldre flickan, är släckt med Nasser som nämns i texten. Dalia, den lilla, är hans dotter. Foto: Päivi Moore

1. The struggle against the forced displacement of Susiya to Area A. Rabbis for human rights. Hämtad: 2015-05-31. 2. Palestinian village Khirbet Susiya under imminent threat of demolition and expulsion, Susiya reflects Israeli authorities throughout area C of West Bank. B’tselem. Hämtad: 2015-05-31. 3. Brev ifrån Europaparlamentarikern (S) Jude Kirton-Darling till EUs högsta representant i frågor rörande utrikes och säkerhetspolitik. Hämtad: 2015-05-31. 4. The struggle against the forced displacement of Susya to area A. Rabbis for human rights. Hämtad: 2015-05-31.

Fler rapporter