Årsarkiv: 2006

En fråga om rädsla

”Antingen föds man rädd för andra människor eller så föds man orädd för andra människor. Jag är inte rädd för människor. Jag är inte rädd i Kina, Afrika, Kanada och jag är inte rädd här. Människor är människor är människor… Men här är människor rädda för varandra.”

O Betlehem du lilla stad hur tyst du ligger där

Första advent närmar sig och jag åker till Betlehem, staden där julevangeliet utspelar sig. Jag ska besöka följeslagargruppen som är placerad i staden för att följa deras arbete i ett dygn. För mig vilar det ett skimmer över staden och namnet Betlehem, som en plats från sagorna. Jag tror inte jag är ensam om att se framför mig en siluett av ett stall, palmer, lite får och herdar, tre vise män och deras kameler under en vackert mörkblå himmel med Betlehems stjärna klart lysande. I denna sagobild har jag bortsett från det faktum att det även på den tiden pågick en ockupation i landet och att ”hela världen” var tvungna att resa till sina härkomststäder, i Josef och Marias fall Betlehem, för att skattskriva sig. Det var nog inte så muntert. Det jag hört om Betlehem idag, i vår tid, är inte heller så muntert. Jag vill se med egna ögon.

Livet har förändrats

Vi var hembjudna till Bassam Dawods familj. Familjen består av Bassam och hans fru Nafessa och deras sex barn; Muhammed, Reem, Sahar, Haya, Nour och Adel. Äldsta barnet är 24 och det yngsta ca tio år. Familjen har varit i kontakt med nästan alla grupper av följeslagare i Hebron. Bassem arbetar som administratör på Palestinian Health Department i Hebron. Hälsodepartementet har även det drabbats av strejken som pågått under drygt en månad på grund av uteblivna löner efter det att internationella samfundet dragit in sina ekonomiska bidrag till den palestinska myndigheten. De anställda inom offentlig sektor har inte fått lön sedan mars i år. Ungefär 300 personer har strejkat inom sjukvården i Hebronregionen. På Bassams kontor har ett litet antal ur personalen jobbat frivilligt under någon månad med akuta ärenden. (Bassams information)

En regnig eftermiddag med värme

Det är lördag och sabbat och vi står som vanligt vid checkpoint 56 på väg till Tel Rumeida. Nästan alla palestinier som bor i området passerar checkpointen varje dag då jobben och affärer bara finns på andra sidan. Morgon och kväll passerar de metalldetektorn och får lägga ifrån sig mobiler, klockor, skärp och visa upp vad som ligger i väskan eller shoppingpåsen. Beroende på soldaterna i tjänst skiftar behandlingen av de förbipasserande palestinierna. Den här lördagen hade vi en annorlunda eftermiddag.