Månadsarkiv: januari 2007

Julefrid i Betlehem?

”O Betlehem du lilla stad hur tyst du ligger där …” Vi tar bussen till Betlehem – nästan. En av turisterna som hoppar av buss 124 tillsammans med oss ser lite bortkommen ut. Är det här verkligen Betlehem? Inte riktigt. Vi är vid Giloterminalen . Bussen får inte längre köra in i Betlehem.

Besök i natten

Den här morgonen vid grinden händer något ovanligt. Plötsligt traskar två av soldaterna genom grinden och in i byn. Det har vi aldrig sett förut. De är snart tillbaka och när vi undrar om något särskilt hänt svarar de nekande. På väg hem ser vi två stora stenar på vardera sidan om vägen som inte var där tidigare. Markerar de något? Vi sparkar undan dem och går hem och äter frukost.

Murar – på många sätt

”Det första resebrevet handlar alltid om muren”, sa en person som har läst många följeslagares brev. Då ska mitt första brev handla om något helt annat, tänkte jag. Men det går inte! Väl på plats här i Palestina/Israel blir det för mig så påtagligt att det största problemet är de murar som byggts upp – fysiska murar, såväl som murar mellan människor och inom människor.