Månadsarkiv: mars 2007

Kartor är nyckeln

Jag älskar kartor. Jag är en sådan där person som kan försjunka i kartor i timmar, följa floder och gränser, städernas placering och undra över hur platserna ser ut i verkligheten – eller minnas platser jag varit på genom att besöka dem igen på kartan.

Köpmannen i Jerusalem

Bland basarernas myller i det kristna kvarteret i Jerusalems gamla stad har min palestinske vän A sina två affärer. Han säljer vackra, dyrbara palestinska och beduinska antikviteter. Härom dagen får han besök av sju poliser som visar upp en order om att genomsöka affärerna. De vänder upp och ner på allt, slår sönder saker, är vårdslösa och allmänt aggressiva. De säger att de letar efter narkotika, att de fått ett tips om att A gömmer knark i sin affär. När de inte hittar det de söker stänger de dörrarna till affären och beordrar A att klä av sig naken inför dem. De gör sig löjliga på A:s bekostnad när han står där och fryser. De hittar inget, men inte heller detta gör dem nöjda. De lämnar affärerna i en enda röra och tar med sig A till polisstationen.

Bonde för en dag

Så får vi då äntligen se vad som finns på andra sidan jordbruksgrinden. Vi stiger upp alltför tidigt i min smak, men vi måste hinna igenom Norra grinden innan den stänger. Vi traskar iväg nerför den branta backen, som vi nu gått utför så många gånger de senaste månaderna. Abu Azzam kommer och hämtar oss med sin ”F16”, som han kallar sin gamla traktor. Vi klättrar upp på vagnen bakom traktorn och skumpar iväg. Innan dagen är slut kommer vi vara ömma lite här och där.