Månadsarkiv: juni 2007

Die Lucky Bush

Lite här och där på lyktstolpar, elskåp och reklamskyltar i det israeliska Västra Jerusalem står dessa tre ord: Die Lucky Bush. Om du säger det några gånger för dig själv låter det precis som Daila Kibush, vilket betyder stoppa ockupationen, på hebreiska.

Qalandia checkpoint

Härom morgonen när vi var på Qalandia checkpoint, som ligger mellan Ramallah och Jerusalem, kom en grupp män tillbaka genom entréns vändkors. De fick inte passera över till Jerusalemsidan. Det är både unga och lite äldre män som går och sätter sig på bänkarna i terminalen. Vi undrar varför de kommer tillbaka och de säger att de inte får passera då de saknar tillstånd att åka från Västbanken in i Jerusalem. De kommer från Nablus, en stad på norra Västbanken och har rest sedan klockan tre i natt.

Med spionen framför kameran

Jobbet som följeslagare i Jerusalem ger en många spännande och ibland oväntade erfarenheter. En av de mest udda var när vi härom veckan blev kontaktade av Mordechai Vanunu, den fd israeliska kärnvapenteknikern som avslöjade detaljer om Israels kärnvapenprogram i brittisk press 1986. Efter att ha gått i landsflykt tillfångatogs han av israeliska underrättelsetjänsten Mossad i Rom och smugglades tillbaka till Israel, där hans rättegång hölls i hemlighet och han dömdes för förräderi.

I väntan på en husrivning

Familjen som bor i Wadi Joz, ett arabiskt bostadsområde mitt i Jerusalem, väcktes klockan halv sex på morgonen av att soldaterna bankade på dörren med en rivningsorder i handen…