Månadsarkiv: augusti 2007

Tusen nålar på Olmert

Hemma i stugan i Dalarna ser jag nyheterna och läser tidningarna om situationen på det Palestinska ockuperade territoriet, främst Gaza. Aktuellt säger att situationen i Gaza verkligen är allvarlig. Verkligen?! Vad är det människor nere i Palestina och Israel har sagt så länge? Just det, att situationen är alarmerande, att Gaza är en tickande bomb, att det knappt går att komma in och ut ur Gaza, att mediciner, mat, byggnadsmaterial stannar vid gränsen, att stora delar av befolkningen lever enkom för att de får humanitär hjälp i form av matpaket. Den interna politiska konflikten skapar ytterliga bekymmer för invånarna. Många ger beskrivningen av Gaza som ett stort utomhusfängelse där ingen kommer in eller ut samt gör liknelsen av att låsa in två bröder i ett rum. Konflikten är ett faktum.

Fotboll i flyktingläger

I Tulkarem finns två flyktingläger, Nur Shams (Solens ljus) och Tulkarem Camp som är det största av dem. Läger är ett mycket missvisande ord, det är mer som ett avskilt, nedgånget bostadsområde där drygt 16 000 av Tulkarems invånare bor på en kvadratkilometers yta. De är ättlingar till flyktingar som kom redan under det första israelisk-arabiska kriget 1948 från Haifa och andra orter i det som idag är Israel. Många pratar ännu drömmande om sina hemorter, dit de inte har möjlighet att återvända.

Vardag under ockupation

Att bo i Tulkarem är att ha ockupationen ständigt närvarande, men ändå på avstånd. Inne i staden myllrar det av människor, djur, taxibilar, ljud, lukter. Folk hälsar till höger och vänster, undrar var jag kommer ifrån och vad jag heter. Många tackar mig för att jag är här. Vem jag än besöker serveras jag kaffe, te, läsk. Vi delar alltid ett glas vatten tillsammans. Det känns fint på något sätt, som en symbol för att vi är vänner.