Månadsarkiv: januari 2008

Alternativ turism i Jerusalem

Tisdag, den sista veckan i Jerusalem, och vi vandrar Al-Wad Street fram, mellan turistgrupper och souvenirbutiker. Vi har fått instruktioner att svänga till höger alldeles innan Sharons hus[1], vi är på väg till en husdemolering. När vi kommer fram har huset redan fallit, det är (var) en liten lägenhet en våning upp från gatuplan i en av Gamla Stadens gränder. Nu hörs bara en förtvivlad kvinnoröst — kvinnan som bodde i huset — skrika utan uppehåll, på arabiska men jag tror ändå att jag kan förstå vad hon säger: att hon bodde i det huset, att världen är galen, vart ska hon nu ta vägen? Poliserna på andra sidan avspärrningen är kyliga och rör inte en min. Lite senare för de bort hennes son som förmodligen har blivit för aggressiv.

Lök, handduk och vatten

Det är fredag och demonstrationsdag. Konstruerandet av säkerhetsbarriären pågår för fullt i byarna runt Betlehem. Detta medför för många byar stora förluster av land och stora svårigheter att få tillgång till sina marker. Varje fredag anordnas således en ickevåldsdemonstration i någon av de för tillfället mest utsatta byarna. Lokalbefolkningen önskar internationell närvaro på dessa demonstrationer, som ibland kan vara stillsamma, men som ofta slutar i konfrontation med israelisk militär.

Osäkerheten i det godtyckliga

Samhället Deir al-Ghusun, åtta kilometer norr om Tulkarem utgörs av 15.000 dunams (1). Av dessa ligger 2,200 dunams inklämda mellan muren och den Gröna linjen (2). Runt trehundra familjer äger mark i detta område. Cirka 150 personer behöver reguljära tillstånd för att nå sina marker, ännu fler vid olivskörden. (3)