Månadsarkiv: mars 2008

Avspärrningar och mandelblommor

Nu har jag varit här i en månad och fått ta del av så många berättelser och händelser. Den senaste tiden är det också många människor som fått betala med sina liv i konflikten och man undrar hur länge det ska få hålla på.

Vad och vem törs bryta våldets spiral?

I mitt andra brev hade jag för några dagar sedan tänkt att skriva lite om en följeslagares vardag med  några utdrag och kommentarer till min dagbok. Men frågan som jag formulerar i rubriken har blivit närgången den senaste veckan, därför byter jag perspektiv och delar några erfarenheter och tankar som jag mött under denna och förra veckan.

Husdemolering i byn Saida

I går då Sten-Åke Mollmyr, följeslagare från Karlstad, och jag var på hemväg från ett tidigt övervakningsarbete blev vi uppringda av övriga i vårt team som berättade att det varit husdemolering utförd av israeliska soldater i byn Saida norr om Attil. Vi blev hämtade med bil av kamraterna och for till Saida. Vid infarten till byn mötte vi en israelisk militärkolonn bestående av 9 militärfordon, mest jeepar och mellan dessa fanns två trailers på vilka fanns en schaktmaskin och en bulldozer på band. Dessutom fanns en ambulans inne i konvojen

Historien om Yanoun

En mil sydost om Nablus ligger en liten by med ungefär 100 invånare. Byn Yanoun ligger halvvägs upp på en kulle och är omgiven av blommande mandelträd, tusenåriga olivträd, och betesmark för får och getter. Vattnet här kommer från en källa och sägs vara Västbankens bästa dricksvatten. Åt öster ser man under klara dagar tvärs över Jordandalen till bergen i Jordanien. Vägen slutar dessutom i Yanoun, vilket gör att här finns ett lugn som genomsyrar invånarna och omgivningen. Vid första anblick skulle det här kunna vara himmelriket på jorden. Men en titt på kullarna runtomkring gör att man snabbt upptäcker byggnader som definitivt inte hör till byn.

Kontrasternas landskap

Kontraster skär igenom min vardag, eller är det jag som skär som en kontrast genom detta landskap av främmande språk och ”urgamla” jordbrukstraditioner? Jag möter ständigt tydliga kontraster; mandelträdens knoppar som ödmjukt välkomnar mig med den vackraste av vyer, jordbrukslandskapet som med sina berg sträcker sig långt bort mot Jordaniens praktmarker. Dofterna från grannhusens nybakta bröd och fantastiska ostar som erbjuds oss ”internationals” med generös iver. Gemenskap, värme och välkomstord, som aldrig verkar kunna sägas för många gånger; ”Ahlan wa-sahlan”. Vi är välkomna hit, och det är så vackert. Det skär rakt in i mitt hjärta. All denna vardagsglädje och naturliga skönhet, som ändå ständigt skuggas av något.

Hotad lekplats

Genom ett snötäckt landskap börjar vår resa till Jayyous, en liten by med drygt 3000 innevånare. Vi är fyra stycken som ska vara följeslagare tillsammans i tre månader, vi kommer från Sydafrika, Schweiz, Norge och Sverige.