Månadsarkiv: juli 2008

”Det är klart att vi kommer att förändra saker”

Klockan är halv nio på morgonen och jag sitter i Abeds trädgård och ser ut över dalen norr om Jayyous. Jag har varit vid jordbruksgrinden och sett bönderna passera igenom muren till andra sidan, där deras åkrar och växthus ligger. På väg uppför kullen till byn, blev jag inbjuden till Abed för att dricka en kopp te. Landskapet som breder ut sig framför mig är bedövande vackert med olivträden, de milda färgerna och det lätta morgonljuset. ”Det här är den finaste utsikten i världen”, säger Abed. ”När jag sitter här med min kaffekopp vill jag aldrig gå härifrån.” Jag håller med honom, men kan inte låta bli att tänka att den skulle vara ännu vackrare utan muren. Muren, som här är ett stängsel omgivet av breda remsor ljusgult grus, slingrar sig som en orm genom landskapet.

Vägspärr 300

Vägspärr 300 ligger mellan Betlehem och Jerusalem. Det är en stor vägspärr, en terminal. Fyra gånger i veckan är jag eller andra i mitt team där. När köerna blir ovanligt långa eller när människor tas åt sidan för förhör, avvisas eller skickas tillbaka i kön går vi fram och frågar vad som står på. I en del fall har prob-lemen sedan blivit lösta. Om det i varje enskilt fall berodde på oss eller skulle ha hänt ändå är svårt att säga. Men det händer att människor kommer fram och tackar oss för vår närvaro i vägspärren och säger att det gör skillnad när vi är där. En av våra uppgifter i terminalen är också att föra anteckningar om vad som händer där och dela med oss av den informationen till bland andra FN och Röda Korset.

”Målet är att människor ska vara rädda för oss”

Det är sent på söndag eftermiddag. Jag och två av mina kolleger, Eniko och Manfred, sitter i vardagsrummet med varsin bärbar dator. Vi har varit ute hela dagen och är glada över att äntligen få lite tid till kontorsarbete. Plötsligt ringer vår granne Noor till Eniko. ”Soldaterna är här”, säger han, ”nära moskén”.