Månadsarkiv: augusti 2008

En önskan

Jag lämnar Hashem på stengången utanför huset. Det gulgröna ljuset från strålkastarna som lyser upp bosättningen Tel Rumeida bryter igenom trädkronan och gör hans ansikte spräckligt. Jag kramar hans hand en sista gång, vänder om och går nedför den lilla trappan. Smyger tyst längs med husväggen, i skydd av grenarna från buskaget. Rakt under bosättningen. Av gammal vana sneglar jag uppåt för att se om någon är ute på balkongen eller i fönstret, redo att kasta en flaska med urin eller kanske resterna från middagen. Men ingen syns till, allt är stilla.

Machsom Watch – Ett vakande öga på ockupationen

Varje vecka sätter sig cirka 500 israeliska kvinnor i bilen och åker till Västbanken, där de flesta israeler aldrig skulle sätta sin fot på grund av ”säkerhetsskäl”. De är oftast lite äldre och mycket välutbildade kvinnor. De tillhör den israeliska organisationen Machsom Watch och åker ut för att spendera många timmar vid några av de över 600 militära vägspärrar och väghinder som Israel upprättat på det ockuperade Västbanken.

Rapport från en by som mycket sällan får besök

Vi hälsade varandra med kindpussar när vi möttes i rättssalen. Tidigare gånger vi har träffats, Niveen och jag, har varit hemma hos henne och hennes familj i byn al-Nu´man strax utanför Betlehem. Ofta har vi suttit i deras trädgård och småpratat. Då har hon suttit obeslöjad och avslappnad och kanske lekt lite med sin lillebror. Nu var hon uppklädd, sammanbiten och allvarlig.