Månadsarkiv: september 2008

Gränser och murar

Så här i älgjaktstider så är det mycket som ska förberedas. Det är mycket som ska klaffa om det ska bli en bra jakt. En viktig detalj som vi inte diskuterar så mycket är var gränserna går mellan jaktlagen. Alla som deltar måste veta var gränserna går när en älg blir skjuten och dör på grannlagets jaktområde. Det skapar stora problem om man är oense om gränsdragningen eller om ena jaktlaget helt plötsligt påstod att de var ägare till området som traditionellt tillhört grannlagets. De flesta är medvetna om var gränserna går.

Den palestinska kokboken och det kidnappade arkeologiska arvet

Just nu ljuder böneutropen över östra Jerusalem och fastan för mina muslimska grannar är över för idag. Ramadan har nu pågått i drygt två veckor. Det känns långt. Kanske för att vi redan hunnit med mycket. Sakta lär jag mig vad uppdraget som följeslagare innebär. Tidigt på morgonen har jag vid ett flertal tillfällen befunnit mig vid militära vägspärrar nära Jerusalem. Jag har haft konversationsklasser i engelska i beduinläger, varit på ett flertal gudstjänster (kväkare, lutheransk och armenisk), demonstrerat med den israeliska fredsrörelsen i en tyst demonstration mot ockupationen och blivit tillsagd att jag borde sitta i fängelse.

En by – två beskrivningar

Byn Yanoun som jag är placerad i skulle man kunna beskriva ur två helt olika perspektiv, ett idylliskt och ett mindre idylliskt.

Hebron

”Excuse me; does any one of you speak English?” ”Yes”, svarar mina följeslagarkollegor och jag och tittar på mannen som tilltalat oss. ”Fuck you!”, säger han.

”Hur kan man få fred med människor som stjäl ens land?”

På vägen upp till Yanoun påminns man om att man befinner sig i det som i Bibeln omnämns som landet som flödar av mjölk och honung. Yanoun är en idyllisk liten by, med olivträd, mandelträd och får som vallas. Invånarna i byn, som ligger strax utanför Nablus med en vidunderlig utsikt över Jordandalen, lever på jordbruk; får, tillverkning av ost och yoghurt, oliver och mandlar.

Att nämna det vid sitt rätta namn

Det är så komplicerat. Konflikten har så många bottnar. Det finns många olika infallsvinklar. En politisk infallsvinkel, en ekonomisk, en religiös, en historisk eller en geografisk. Dessa kan i sin tur delas in i undergrupper. Ju mer vi får kunskap om desto svårare blir det att ha åsikter. De har ju slagits och bråkat i flera tusen år. Det blir aldrig fred i den där delen av världen. Så fort det går åt rätt håll så sprängs en bomb eller inleds ett krig eller något annat, och hur kan mammorna låta sina barn vara ute och kasta sten på soldater? De är religiösa hela högen och kan inte samsas om en liten jordplätt ungefär lika stor som Skåne! Bara de kan komma sams och prata igenom det hela så skulle det säkert lösas.