Månadsarkiv: oktober 2008

Civilisering av det israeliska samhället

Jag har sedan 1989 arbetat 25 % av min tid inom försvarsmakten. Jag har som förbandspastor sett många värnpliktiga och många officerare. Jag har fått lyssna på många berättelser och upplevt strapatser. Den militära miljön skapar starka band för många. Band mellan värnpliktiga, band mellan officerare och värnpliktiga. Band mellan officerare. Det är strapatserna som skapar banden. Det kan vara snön och kylan. Det kan vara händelsen på skjutfältet eller på fjället eller erfarenheter från utlandstjänstgöringen som gör det. Kommer du ihåg när vi…, och sedan kommer den ena fantastiska berättelsen efter den andra.

Är det militärmanöver?

En Landrover från det israeliska distriktkommandot, DCO, rullar in i byn. Ut kliver tre beväpnade officerare och blickar ut över nejden. De pekar, ger parametrar och riktningar. Samtidigt landar trupper på den internationella flygplatsen utanför Tel-Aviv.  Planerings- och strategimöten har under de senaste veckorna avlöst varandra. Är det en större militärmanöver på gång?

Olivskörden i skuggan av muren

I byn Jayyous på den ockuperade Västbanken i Palestina är olivskörden i full gång. Bara ca 18 % av byns markägare har dock tillstånd att passera genom den omdiskuterade muren för att komma till sina marker. Olivplockning är ett arbete som kräver många människors insats.

En by under konstant bevakning

Vägen badar i ljus, trots att solen gick ner för flera timmar sedan. Vi befinner oss uppe bland bergslika höjder, drygt 700 meter över havet, på nordöstra Västbanken. Den lilla byn som vi, mina tre kollegor och jag, under den här hösten bor i heter Yanoun. Jag skriver ”lilla”, för det handlar om 10 familjer som lever här. De skördar sina mandel- och olivträd, de vallar sina får och getter. Det är ett lugnt, enkelt och naturnära liv. Man skulle kunna tro att allt här är harmoniskt. Sedan några år har Yanoun gatubelysning. Med det är inte bara den varma gul-röda gatubelysningen som omger oss ikväll när vi är på väg hem från en kopp arabiskt kaffe med kardemumma hos borgmästaren. Det är ljuset från strålkastare på kullarna runt omkring oss.

Ljudgranaten i Beit Iba

Jag såg honom i ögonen när jag passerade honom i kön. Han såg ut som en student. Glad men lite blyg. Lite framåtlutad på grund av den långa kroppen. De unga männen runt omkring började prata men han var avvaktande. Till slut frågade han var jag kom ifrån. Han kom ifrån Tulkarem, hette Kahlil och var på väg hem tillsammans med alla de övriga tusentals studenterna som går på universitet i Nablus.

Israelisk expansionspolitik drabbar palestinska markägare

Den omdiskuterade muren som skall separera Israel och Palestina byggs nästan helt på palestinsk mark. Grundtanken i den muslimska lagen Sharia används för att konfiskera mark till den israeliska staten. Lagar från brittiska mandattiden används på samma sätt. Under täckmantel av militära säkerhetskrav spärras områden av under viss tid för att senare konfiskeras och användas för expansion av israeliska bosättningar.

Imponerande israeler

Mikael är runt 30 och har utöver sin ordinarie värnplikt som officer gjort ett fjärde frivilligt år. Han har tillhört det i Israel både beryktade och beundrade förbandet ”Golani”, ett elitförband med Golan-området som bas, och har varit en hängiven försvarare av sitt land. Han berättar bl.a. om hur han under en period inte kom ur sin uniform på 28 dagar och hur han under ett halvår bara var ifrån sitt förband åtta gånger. Åtta tillfällen då han lämnat sin postering för att följa någon av sina stupade soldater till den sista vilan. Men det är inte det han vill berätta om, utan det är något annat som driver honom.

Kontraster och sammanhang

Klockan är fem på morgonen och min kollega har förberett frukost inför dagens arbetspass. Jag befinner mig i Jayyous, en liten by på Västbanken som drabbats hårt av murens dragning. Majoriteten av byns mark ligger på motsatta sidan muren.

Bosättarvåldet ökar – israelisk polis och militär beskyller varandra för att blunda för övergreppen

Våldshandlingar utförda av israeliska bosättare på Västbanken har ökat dramatiskt under 2008 och är ofta planerade i förhand. Den israeliska polisen och militären beskyller varandra för att inte ingripa mot våldet. Det framkom under ett informellt möte mellan representanter för den israeliska polisen på Västbanken, den israeliska militären IDF och Israels säkerhetspolis Shin Bet nyligen. Bland våldshandlingarna märks bland annat ett tillfälle då en palestinier bands fast vid en stolpe och misshandlades av bosättare inför ögononen på israeliska soldater. Men det är inte bara palestinier som faller offer för bosättarnas våld, de senaste månaderna har även internationella diplomater drabbats, däribland USA:s General William Fraser — övervakare av ”Road Map for Peace”.

Vems rätt?

En av de första dagar jag tillbringade i byn Yanoun träffade jag en man som berättade om sina erfarenheter av möte med bosättare och det israeliska rättsväsendet. Vi kan kalla honom för Aboud, eftersom han helst inte vill framträda med namn och bild. Han har redan problem så det räcker.