Månadsarkiv: november 2008

Byn som hade kunnat vara en idyll…

En liten palestinsk by — Yanoun — med tusenåriga olivträd, bräkande får och galande tuppar i ett kulligt landskap med utsikt över Jordandalen. Det låter nästan som en idyll…

Med huvudet fullt av intryck

Helt plötsligt befinner jag mig i en annan vardag med andra vanor. Framförallt är omständigheterna helt annorlunda. Tre månader kommer jag att vara på den av Israel ockuperade Västbanken, i en liten by i norr som heter Yanoun. Sedan 2002 är Yanoun beroende av internationell närvaro för att byborna ska kunna bo kvar och slippa trakasserier och våld från israeliska bosättare i närheten. Det är svårt att säga vad som gjort djupast intryck när händelserna trängs och snurrar runt i huvudet.

Husvräkningar i östra Jerusalem — vardag för många

I söndags morse blev Fawzieh och Mohammad Al Kurd samt deras fem barn vräkta efter många års strid för rätten till sitt eget hem i området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem. Fawzieh och Mohammad Al Kurd är ett äldre par och har bott i huset sedan 1956. Mohammad Al Kurd lider av diabetes samt hjärtfel och sitter i rullstol därför att han är delvis förlamad.

Knackningen

Plötsligt händer det. Men det gäller att ha hjärtat öppet. För någon vecka sen besökte vi ”the Union of Arab Women in Tulkarem.” Det är en ideell stiftelse som driver förskola och barnhem. Vi besökte förskolan. 70 barn i tre grupper ställer en del krav. Vi visades runt. Barnen sjöng. Vi gick en trappa upp. En avdelning bedriver skola och träning för barn med särskilda behov. Träning och skola för 32 barn. Olika grupper delade efter barnens olika behov.

”Våra grannar”

Under de månader jag varit här i byn Yanoun tillsammans med mina kollegor, har vår huvuduppgift som följeslagare varit att genom vår närvaro om möjligt förhindra att de bosättare som bor på höjderna ovanför byn trakasserar byborna. Genom åren har de fysiska trakasserierna upphört, men i stället försöker de på andra sätt göra sin närvaro påmind.

Familjen Danas helg

Det är fredag morgon och jag äter frukost när min telefon ringer. Från andra änden hörs ett skärrat: ”Bosättarna kommer mot oss. De kastar sten, de är aggressiva och de är många.” Rösten tillhör min tyska kollega Kristina.

Israeliska armén jagar grannar

Kl 02.30 igår morse bröt sig en styrka ur IDF- Israel Defence Forces, in i hemmet hos Sami och Sherim Safa. Operationen pågick i tre timmar. Mycket i lägenheten förstördes men ingen arresterades.

Muren

Det är afton och vi kommer åkande i taxi längs huvudvägen mot Netanya i västra delen av Tulkarem. Vi åker parallellt med järnvägen som startade i Istanbul och passerar den nedlagda järnvägsstationen som byggdes under det ottomanska imperiets dagar. Vi passerar några affärskomplex och en stor bensinstation. Vi ser muren som omgärdar området med de kemiska industrierna. Det är alldeles stilla ute.