Månadsarkiv: februari 2009

Hebron är inte som andra städer!

När jag står mitt i trappan har jag full översikt över ingången till ”The Cordoba School”. Precis nedanför mig ligger bosättningen med gatan framför som enbart israeler får vistas på. Ibland springer israeliska barn ut ur bosättningen för att hinna med skolbussen lite längre ner på gatan, ibland eskorteras de ut av sina föräldrar. Jag ser beväpnade bosättare sätta sig i sina bilar och köra iväg på vägar som bara de får åka på. Hebron är två städer, två olika världar, och jag står mitt emellan.

Ockupation är deras vardag

Jag har varit i Hebron i två veckor nu, som följeslagare med det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). Hebron var den första staden bosättare flyttade till efter att Israel ockuperade Västbanken 1967 och är än idag den enda staden på Västbanken, förutom östra Jerusalem, där judiska bosättare bor i centrala delar. De ungefär 600 bosättarna som bor i Hebrons centrum är under ständigt skydd av minst 500 israeliska soldater[i].

Att försöka bryta ned allt motstånd – israeliska militären misshandlar ungdomar

Jag sitter hemma i Stockholm nu och skriver klart min sista rapport från Västbanken. Jag bär på mycket ilska, frustration och sorg över det jag sett och hört av ockupation, förtryck av människor och allt det fruktansvärda som har hänt i Gaza. Men det finns också mycket positiva minnen av möten med skratt och mycket livsglädje.

…och förstånd att inse skillnaden

Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden.

Vardag i Hebron

Jag promenerar genom Gamla stan i Hebron, genom vad som brukade vara en sprudlande marknadsplats. Nu finns här bara några få butiker och marknadsstånd kvar. Många butiker har stängts av den israeliska militära myndigheten för att etablera en säkerhetszon till de av israeliska bosättare ockuperade husen, andra har stängts på grund av brist på kunder.