Månadsarkiv: maj 2009

Ahlan wa-Sahlan

Det känns konstigt att nu äntligen vara hemma i Sverige. Det har gått en tid sen jag landade på Arlanda, men jag kommer på mig själv att hela tiden tänka tillbaka till Palestina och Israel. Osökt går oftast mina tankar till Hebron, människorna där och allt som jag fått uppleva. Tiden har passerat så snabbt, nyss var jag i Hebron och nu sitter jag i hemma i min lägenhet och tänker tillbaka. Minns fortfarande det första arabiska ordet som vi fick lära oss vilket även var namnet på denna lilla arabiska bok med fraser jag ständigt bar med mig. Välkommen, ”Ahlan wa-Sahlan” – de människor jag har mött har alltid mött mig med just detta, Ahlan wa-Sahlan.

Kibbutz Zikim vid Medelhavets strand

För lite mer än tio år sedan levde jag en tid på en kibbutz vid Medelhavets strand, arbetade som volontär och upplevde fantastiska dagar i all tysthet i ett litet hörn av Israel. Jag plockade mango och avokado och kommer ihåg att arbetare från Gaza, bara ett par kilometer söderut, pendlade varje dag till kibbutzens plantager och fabriker. Jag kommer också ihåg att de ibland inte kunde komma till jobbet eftersom gränserna var stängda. Utöver detta var Zikim ett litet paradis som nästan kändes som den tryggaste platsen på jorden.

I Jabal Mukkaber har ett hem blivit till rasmassor

I Jabal Mukkaber har ett hem blivit till rasmassor. Titeln är ett fragment, en skärva som sammanfattar mina intryck från veckan som gått. Som följeslagare i Jerusalem leds mina fotsteg ständigt in på vägar som kantas av starka känslor och gripande människoöden. Jag vill med denna text bjuda in er läsare till min värld, till att dela några av mina upplevelser. Jag tror att jag behöver er för att lätta mitt hjärta. Att förmedla intrycken visar sig dock betydligt svårare än vad jag föreställt mig. För hur skildrar jag en ockupation på ett enkelt sätt? Hur omvandlar jag en emotionell berg-och-dalbana till ett narrativ med en början, mitt och ett slut? Här gör jag ett försök.

En lektion i ABC

I vårt uppdrag som ekumeniska följeslagare ingår även att besöka några byar runt omkring Yanoun. En av dem är Tawayel som ligger i Västbankens mest bördiga områden, på gränsen till Jordandalen. Här lever alla bybor med hot om att deras hus ska rivas av militären.

”Come and Feel the Glory of Israel”

Klockan är fyra på morgonen och i en avlång bur för människor väntar hundratals palestinier på att Checkpoint Betlehem skall öppna. De hänger över varandra och några sitter på marken med huvudet mot gallret. Lukten av cigarettrök och tätt sammantryckta människokroppar är frän. Trötta glansiga ögon tittar på mig när jag sakta går längs med utsidan av kön.

Sjömanshistorier, fängelsehistorier

Just nu är mellan 750-950 personer från Tulkarem Governorate fängslade, av en befolkning på ca 200 000 (Tulkarem stad har ca 60 000 invånare). Det är män, kvinnor och barn, men mest män. Jag möter ofta människor här som blir presenterade med namn och ”förresten — han har varit 10 år i fängelse.” 40 procent av Palestinas manliga vuxna befolkning har tillbringat tid i israeliskt fängelse sedan 1967, enligt Palestine Monitor.  Detta — att vara, ha varit, eller känna någon som är fängslad verkar vara något som förenar palestinierna.