Månadsarkiv: juli 2009

Samexistens

När kibbutz Metzer bildades 1953 av judiska invandrare från Argentina var den ett annorlunda inslag i området. En sekulär, marxistisk kibbutz inriktad på att avskaffa traditionella familjemönster, mitt i ett område av traditionella arabiska byar. Området var isolerat och med väldigt knappa vattenresurser. Invandrarna var unga och hade ambitionen att arbeta som fiskare och sjömän i Israel, men fick ta vad de blev tilldelade. Redan från början byggdes en nära relation upp till de arabiska byarna runt omkring, både för att det var nödvändigt och för att man var intresserad av varandra.

Eld i stället för vatten

Det har hänt så mycket i och runt Yanoun de senaste veckorna. I början av månaden tände bosättare eld på olivträden ovanför en av familjerna som vi besöker i Burin. Varken polis eller armén gjorde något för att stoppa elden. Den palestinska brandkåren släckte bränder på andra håll och kunde inte förväntas komma. Familjen fick inte försöka att släcka elden eftersom det fanns bosättare där. ”Det är för er egen säkerhet”, hade armébefälet sagt. En vecka in i juni försökte bosättare tända eld på gräset ovanför en annan familj som vi besöker i Asira. Det misslyckades eftersom gräset var vått av dagg.

Från mitt fönster i Betlehem kan jag se vad Israels premiärminister menar med fred

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahus tal den 14 juni fick ett blandat mottagande. Visst är det positivt att höra en israelisk högerpolitiker tala om behovet av en palestinsk stat och under hans knappt 30 minuter långa tal nämnde premiärminister Netanyahu ordet fred 45 gånger.[1] Men från mitt fönster kan jag se de verkliga konsekvenserna av den politik som Israel bedriver på det ockuperade palestinska området. Det är en politik som går ut på att konfiskera så mycket mark som möjligt och försvåra bildandet av en palestinsk stat. Det är snarare ett recept för ökat våld, inte fred.