Månadsarkiv: november 2009

Utmanande badgäster

Det ser ut som en vandringsgrupp från Friluftsfrämjandet, en skara människor med ryggsäckar lagom för en dagstur. Men det är en samling israeliska bosättare, som av någon anledning tar en titt på byn Yanoun. Några av de unga männen verkar dessutom tänka sig ett bad i byns vattentäkt.

Medvetslös mot ett elskåp

På avstånd är det svårt att avgöra om människan i hörnet är vid liv. Det som syns är att det är en illa medfaren ung man med ögonbindel och förbundna händer. Runt honom står flera beväpnade soldater — högst sannolikt jämngamla med den medvetslöse.

Välkommen till Jayyous — stanna inomhus!

“Mamnoua tajawul, mamnoua tajawul” ropar en knastrig megafonröst på bruten arabiska. De gröna militärjeeparna med sina blinkande oranga lyktor kör långsamt genom byn, brölandes ut samma meddelande om och om igen — utegångsförbud råder. Ingen vidare information ges.

Byn med den ständiga oron

När vår granne Tamam knackar på den tunga järndörren vet vi att det är allvar. Då handlar det inte enbart om att hon vill sälja oliver eller de rostade mandlarna, som är hennes inkomstkälla, eller ge oss ett fat kåldolmar till lunch. Nej, när Tamam resolut knackar på har hennes vaksamma ögon upptäckt något oroväckande.

En stad med många ansikten

”Välkommen till Hebron. Vad tycker du om staden?” Frågan från den palestinska mannen på gatan blir hängande i luften en kort stund.  Det är en enkel fråga, men situationen i Hebron på södra Västbanken gör att svaret inte kommer automatisk.