Månadsarkiv: december 2009

Eid al Adha i Jubbet ad Dhib

Javisst låter det konstigt! Men så är det också annorlunda att vara bjuden på fest till den lilla byn Jubbet ad Dhib utanför Betlehem. Eid al Adha är den stora festhögtiden i Palestina och som närmast kan liknas vid julen i Sverige.

Ditt hem ska väck

Hon sitter i öppningen till det som knappast kan kallas ett hem och hennes blick är bedrövad. Hon omges av några presenningar som är fästa på metallstolpar. På golvet ligger något mattliknande. Förra året lät de israeliska myndigheterna utplåna det som var hennes senaste hem — ett plåtskjul på cementgrund. Resterna ligger kvar på husgrunden, alldeles intill stängslet till grannarna i bosättningen Karmel [1], där husen påminner om en svensk villaförort. Nu finns en ny rivningsorder, även för det som inte ens är ett tält.

Inte ens fåren går säkra

Bir al-Id är en by på Västbanken som har stått övergiven i tio år. Övergiven eftersom invånarna tvångsförflyttades därifrån. För ett par veckor sedan började återflytten till Bir al-Id, men bara fyra familjer har än så länge vågat sig tillbaka. När vi besöker byn förstår vi varför de lever med ständig rädsla.

Militärens ständiga närvaro — nödvändig säkerhetsåtgärd eller provokation?

Efter flera månader av relativt lugn har israeliska soldater gjort räder mot Jayyous nästan dagligen de senaste fyra veckorna. Soldaterna har inte bara kört igenom byn med blinkande lyktor och sirenerna på som tidigare, de har även arresterat flera personer, infört utegångsförbud och genomsökt hus. Användningen av tårgas, ljudbomber och gummikulor har också ökat. Varför? Bybornas spekulationer kring orsaken till denna ökade militära aktivitet är många. Andra har gett upp att försöka förstå logiken bakom soldaternas agerande.