Månadsarkiv: mars 2010

En fredag i Jerusalem

Över hundra poliser inklusive kravallpoliser har samlats framför Damaskusporten i Jerusalem. Idag har de israeliska myndigheterna bestämt att män under 50 år inte får gå och be vid al-Aqsa-moskén.

Citronkriget

Det pågår ett citronkrig på gatan. Jag kan se flera spruckna citroner. Dammiga, efter att ha krossats mot en husvägg. Folk är upprörda — vem kastade den första citronen?

”Jag drömmer om att ockupationen är över och vi lever i frihet!”

Vi sitter hemma hos Ghitam. Hennes händer är slitna av tungt arbete. Men händerna är vackra och hon gestikulerar mjukt där hon sitter på madrassen och berättar sin historia.

En avhoppad officer har ordet

Precis som det finns två parallella kommunikationssystem i detta land, ett för israeler och ett för palestinier, så finns det två parallella rättsordningar eller system av lagar: israeliska lagar för israeler och militärlagar för palestinier. Med hjälp av dessa system kan bosättningarna på ockuperad mark fortsätta att bli fler och fler och större och större.

Perspektiv från Israel

Juvval och Yonatan är två israeler placerade vid jordbruksgrind 623 utanför byn Deir al Ghusun en mil norr om Tulkarem. De är reservister i armén under en månad och ska stå här och släppa igenom palestinska jordbrukare som har blivit avskurna från sin mark av muren. Den här morgonen är extra lugn på grund av att regnet har fallit under natten och många jordbrukare håller sig hemma. ”Jag förstår inte varför vi ska stå här. Kan de inte bara flytta den här muren till gränsen?”

 ”Om vi bara kunde skala av alla lager av rädsla…”

Vid första anblick skulle det lilla samhället kunna vara vilken småstadsidyll som helst. Välordnade villor i rader, fina bilar på parkeringen och lite längre bort några pojkar som spelar fotboll på gatan. Men människorna här har en minst sagt annorlunda vardag, med problem som man inte skulle kunna föreställa sig om man inte kände till stadens historia.