Månadsarkiv: maj 2010

Checkpoint 300

Jag vet att många av er undrar vad det egentligen är jag gör i Betlehem, rent konkret. Exakt vad gör vi? En av huvuduppgifterna heter Checkpoint 300. Hit går vi fyra dagar i veckan, kl. 04.45.

På en blåsig bergshöjd söder om Betlehem

Det kan tyckas litet och futtigt, men här försöker några palestinier verkligen göra det bästa möjliga i en nästan omöjlig situation. Och de lyckas göra det utan att ätas upp av bitterhet. Tvärtom, ett leende ligger alltid nära till hands.

Palestinsk media

Berättelser från Palestina brukar nästan alltid handla om våld och elände. Palestinierna är antingen martyrer eller terrorister. Men det finns också positiva saker att berätta om. För mig var det roligt att upptäcka palestinsk media.

Reclaim the street – Det här är din gata

Det är 28 grader varmt och jag är på väg uppför den branta backen som leder till den lilla bergsbyn Shufa utanför Tulkarem. Längs med vägen möter jag ett flertal män till fots och på åsnor — men inga kvinnor. Plötsligt svischar en bil förbi och någon sträcker ut en hand och gör tummen ner åt mig.

Här är fred ett fult ord

Jag sitter hemma hos Gila Svirsky, en av veteranerna i den israeliska fredsorganisationen Kvinnor i svart. En sammanslutning av kvinnor som varje fredag under 22 år har stått på samma plats i olika städer i Israel för att demonstrera för fred och mot Israels ockupation av det palestinska området. Gila utstrålar lugn, harmoni och värme. Detsamma gäller hennes hem som har en välkomnande möblering och trivsamma färger. Bara det att det inrymmer ett speciellt gästrum säger att Gila håller sitt hem öppet för besökande släkt och vänner.

”Jag ber inte om något stort. Bara om fred”

— Det värsta med ockupationen är att vi inte kan röra oss fritt. Inte ens på Västbanken, säger Sahar Tarawah, som är tjugo år och bor en bit utanför Hebron.  Hon är en av de unga kvinnor som jag träffat för att fråga hur de upplever det är att leva under ockupation.