Månadsarkiv: augusti 2010

”There is a problem in Yanoun”

”There is a problem in Yanoun”. Detta är det första byns ordförande, Rashed säger till oss när vi anländer till byn Yanoun på norra Västbanken måndagen den 2 augusti 2010. Han syftar på de israeliska bosättningarna och utposterna som omringar byn. Rashed har precis sett bulldozern som har börjat röja en ny väg från bosättningen, ner mot Yanoun.

För er som ska till Hebron

Det är vår sista dag av utbildningen i Jerusalem. Vi är 27 personer som är ivriga att åka till våra placeringar för att komma igång med arbetet. Hannah Barag, en israelisk kvinna och en av grundarna till Machsom Watch berättar om deras arbete vid vägspärrarna och hur illa palestinierna behandlas när de ska ta sig genom olika terminaler som Gilo, Qalandiya och Qalqilya. Det är varmt och vissa av oss slumrar, men sedan säger hon något som väcker oss alla och framförallt mig. ”För er som ska till Hebron har jag bara en sak att säga. Det är ett helvete.”

”We don’t need sorry”

För herdarna och jordbrukarna i Akkaba väntar en ny arbetsdag på andra sidan muren mellan Västbanken och Israel. Trots att de ständigt är förberedda på att det kan bli problem är det inget som den palestiniern Firas tänker på när han går upp till den unga israeliska soldaten. Denna morgon kommer dock han och ytterligare tre män nekas tillträde till sin egen mark.

Semester hela året runt i Israel?

Vilken är avsikten med ditt besök? Hur länge ska du vara här? Reser du ensam? Hur många är ni? Frågorna smattrar från den bistra kvinnan i passkontrollen på Ben Gurionflygplatsen i Tel Aviv.