Månadsarkiv: september 2010

Aldrig har ett så sockrat te smakat så bittert

- Hej min son, vad gör du och din vän ute i solen? Det är varmt och ni verkar behöva vila lite. Kom upp till mig så får ni te, säger en äldre kvinna till mig på arabiska. Jag vänder mig mot min kollega och frågar om han vill gå upp och fukta våra torra halsar med sockrat te och mynta. Han rycker på axlarna och nickar.

Ilska och beundran

Nu har jag varit en dryg månad på Västbanken och de känslor som far genom mig varje dag spänner från ilska till djup beundran. Ilska känner jag över muren, ockupationen och vad som dagligen pågår långt från massmedias ögon. Djup beundran känner jag för de människor som trots de vidriga förhållanden de lever under lyckas behålla sin värdighet och kämpar för sin rättvisa sak utan att förfalla till hat.

Aldrig tillbaka

Jag och Yaron har en sak gemensamt. Vi kommer båda ha spenderat tre månader i Tulkarem på norra Västbanken innan hösten är slut. Han var där för sju år sedan som israelisk soldat, medan jag däremot kom till samma stad för bara två månader sen och arbetar med ickevåldsmetoder.

En palestiniers vardag vid vägspärren Qalandiya

Det är tidig morgon och alarmet på min mobil börjar tjuta kvart över fyra. Det har blivit dags att börja dagens arbete och ta sig till vägspärren Qalandiya som ligger norr om Jerusalem. Jag går upp, gör mig i ordning och får ner en bit bröd innan vi ger oss av.

Burin – en måltavla för israeliska bosättare

En av det tiotal byar vi besöker regelbundet är Burin. Byn har två israeliska bosättningar, Yitzhar och Bracha, placerade på kullarna runt byn. Burins invånare är ofta utsatta för trakasserier och angrepp från bosättare. Första gången vi närmade oss byn såg vi brandröken på långt håll – stora, svarta moln som steg mot himlen.

”Shooting back”

Familjen Jaloli kör upp med sin slitna pickup till sitt hem i byn Kherbet Al-Hammam och dammet från den torra vägen har knappt hunnit lägga sig innan fadern i familjen hör röster komma från dalgången längre bort. Han inser snart att det är israeliska bosättare som är på väg in i byn — ännu en gång.