Månadsarkiv: oktober 2010

Bonde söker mark i Jayyous

Klockan är fyra på morgonen, byns åsnor skriar sorgset. Så börjar böneutroparens melodiösa tutande avlöst av tupparna. Detta är Jayyous morgonkonsert.

Ockuperad stad

- Welcome, welcome, what´s your name!? När man vandrar längs Tulkarems gator går det knappast en minut innan man möts av glada tillrop från stadens invånare - gamla som unga. Internationella besökare är ovanliga, det märks tydligt. Här kommer jag att tillbringa de tre närmaste månaderna tillsammans med mina tre följeslagarkollegor. Under den tiden kommer jag att skicka reserapporter om mina upplevelser två gånger per månad.

Möt Bob Lang

Luften börjar bli klarare och det är skönt att dra täcket över sig på kvällen istället för att ligga och flämta i hettan. Min tid som följeslagare är snart över och det har varit tre otroligt intensiva, lärorika men också ganska påfrestande månader. De rapporter jag tidigare läst om situationen på Västbanken har nu fått en helt annan dimension då jag själv fått se och uppleva den verklighet palestinierna lever under. Det har varit en otroligt nyttig erfarenhet och den kommer att stärka mig i mitt fortsatta arbete för mänskliga rättigheter.

Jag vill bara försörja min familj

Vardagslivet i Yanoun fortsätter i stilla takt. Kvinnorna börjar dagen med brödbak och frukostförberedelser. Te och kaffe hälls upp i små koppar. Skolbussen kör barnen till en ny skoldag i den närliggande byn Aqraba. Fåren och getterna strövar omkring på de torra fälten.

Att färglägga en stridsvagn

De senaste dagarna har Yanoun inte bara fått besök av israeliska bosättare utan också av en israelisk fredsaktivist vid namn Rotem Mor. Han söker lugnet i Yanoun för att skriva nya kapitel till sin bok som handlar om de senaste årens aktiviteter, då han bland annat rest och föreläst i Australien, Nya Zeeland och Sydostasien, ordnat seminarier för vapenvägrare och arbetat mot byggandet av muren. För tillfället organiserar han guidade turer i Jerusalem. [1]

Det isolerade An Nu´man

An Nu'man är en liten by med cirka 230 invånare som ligger uppe på en höjd mellan Jerusalem och Betlehem. Den består av en gata och omkring 25 hus. Byn har förlorat stora delar av sin mark på grund av byggandet av muren, omkringliggande vägar och en stor vägspärr. Tusentals olivträd och andra fruktträd har slitits upp och förstörts.

En egen grind i muren

Familjen Omar valde att bygga sitt hus en bit utanför byn för att där njuta av att vara omgivna av olivlundar och grönska. Det kom att kosta dem dyrt. När muren byggdes 2003 hamnade deras hus som enda i byn bakom muren.

I skuggan av fredsförhandlingarna

Att fredsförhandlingarna har påbörjats igen har nog inte undgått någon. Stor tilltro har satts till dessa förhandlingar som förhoppningsvis ska leda till ett slut på konflikten och ge fred i regionen. Samtidigt som fredssamtal äger rum har situationen på plats trappats upp och förvärrats under de senaste veckorna.