Månadsarkiv: december 2010

Sleeping beauty

Klockan är kvart i fem på morgonen och jag sitter i en taxi tillsammans med min kollega Bernard — det är dags för dagens första arbetspass. Jag tittar ut genom bilfönstret och ser det öde landskapet passera förbi och tänker att jag är tacksam att jag — till skillnad från så många andra — inte behöver gå upp så här tidigt varje dag.

När det lider mot jul i Betlehem

Jag skulle tro att nästan alla känner till staden Betlehem. Många kändisar kommer trots allt härifrån, inte minst Jesus. Varje dag ser jag långväga besökare resa in och ut ur Betlehem. Varje gång blir jag lika nyfiken på om de vet vad som pågår bortom luftkonditionerade bussar och massproducerade kepsar.

Demoleringar i Jordandalen

Vid ankomsten till det lilla samhället Abu Alajaj ser man redan soldaterna och bulldozrarnas framfart, ett av husen är totaldemolerat. Endast grunden är kvar, mitt i betongmassorna och metallbalkarna ligger familjeägodelar som mattor, tavlor och allt annat som familjen inte hunnit bära ut. Vi sätter oss ned och blir bjudna på en kopp te.

I hemmets lugna vrå

I dag har jag en sådan dag då jag egentligen bara skulle vilja vara hemma. Ni vet — krypa ned i soffan med en filt, en kopp te och en god bok. Ta det lite lugnt, skriva mina rapporter, varva ner, pausa från det hektiska livet utanför hemmets dörr. Men istället för att vara hemma går jag tillsammans med mina följeslagarkollegor på en gata i Sheikh Jarrah, ett palestinskt bostadsområde i östra Jerusalem.

Traumatiserad stad

— Du sitter i en bil med fem barn och larmsignalen som varnar för en inkommande raket ljuder. Du har 5-15 sekunder på dig innan raketen slår ner. Vilket barn väljer du att rädda först?

Tänk om Tarzans familj också blir hemlös

För fem minuter sedan mottog jag ett meddelande på min mobil där Förenta Nationernas Demolition Working Group (DWG) larmade om att ”Israeliska styrkor har rivit två palestinska strukturer i Issawiye. Spänningar och skador rapporterade.” Meddelandet fick mig genast att tänka på Ramsieh Kassiyeh och hans familj i Beit Jala som just mottagit en rivningsorder på sitt hus och en vräkningsorder angående sin lägenhet. Tänk om Tarzans familj också blir hemlös.