Månadsarkiv: januari 2011

Ta mig till havet

Taxichauffören Muawya Mihdawi, 35, kan se Medelhavet från sin balkong. Men han kan inte röra det. Israel förbjuder Västbanksborna att åka till havet.

Om An Nu´man och en drabbad familj 

An Nu’man är en liten palestinsk by mellan Betlehem och Jerusalem. Genom ett ensidigt beslut, som FN inte erkänner, annekterade Israel 1967 största delen av byn inom östra Jerusalems utvidgade stadsgränser.

Mohammed har förlorat sin barndom

Föreställ er en 9-årig pojke som sitter i sitt hem och äter frukost en helt vanligt dag. Han är ensam i huset. Pappa jobbar. Mamma har åkt iväg med en storasyster och lillasyster. De andra syskonen har redan gått till skolan. Han har TV:n på som sällskap. Framför sig har han en tallrik med cornflakes och mjölk. Kanske funderar han på vilka spel han vill visa sina killkompisar i skolan. Kanske är han lite småorolig över ett prov de ska ha.

Livet bakom gallret

I Sverige sitter folk fast i snökaoset. På Västbanken är invånarna instängda i vägspärrar. Varje morgon köar tusentals palestinier utomhus i timmar  bara för att ta sig till jobben på andra sidan muren.

En berättelse om Västbanken

Jag skriver till er för att berätta att det går en mur genom många byar och städer på Västbanken. Jag vet att för de flesta av er, är detta ingen nyhet. Trots det vill jag berätta om en mur som delar upp livet i före och efter, i innanför och utanför och i vi och dem. Om en mur som inte går att undvika. En mur som är ständigt närvarande, i varje samtal och i varje vy.

En familj som alla andra

Efter en stund med det starka söta teet säger fadern i familjen: ”Varje familj har en historia att berätta”. Han lutar sig tillbaka i stolen och det artiga leendet går över i något annat, kanske förbittring, kanske smärta.

Duschmysteriet

I dag ska jag duscha. Så här ser proceduren ut. Jag står i duschen. Eftersom vi inte vill slösa med vattnet spolar vi inte i toaletten. Istället spar vi duschvattnet och använder det till toaletten. Därför duschar jag i en liten grön plastbalja. När jag duschat färdigt häller jag över duschvattnet till en hink. I hinken samlar vi allt vatten från duschen.