Månadsarkiv: februari 2011

De kallar mig Arafats älskarinna

Hon har kallats Arafats älskarinna och judehatare, blivit slagen och spottad på. Men Nomi Morag viker inte en tum. Varje fredag protesterar hon och vännerna i Women in Black mot ockupationen.

Frihet och förändring

I mina tidigare reserapporter har jag berättat om olika problem som ockupationen medför för den palestinska befolkningen, men den här gången vill jag ge er en annan berättelse. En berättelse om ett samhälle som är fullt av kämparanda och initiativ för förändring. Jag har under min tid här träffat många organisationer som på olika sätt arbetar med att förändra livet för det palestinska folket till det bättre. En av dessa organisationer är The Freedom Theatre i Jenin.

Qassamraketer sprider skräck i Sderot

Femton sekunder kan vara skillnaden mellan liv och död i Israels mest utsatta stad Sderot. – Mina barn är uppvuxna med Qassamraketer, säger Eric Yellin.

En av de märkligaste festerna vi varit på

Det är den sista söndagen i januari och jag är bjuden på födelsedagsfest hos Mahmoud. Han är en av de omkring 3 500 människor som bor i Jayyous och idag fyller han 26 år. När vi var i Nablus tidigare på dagen köpte vi med oss en tårta. När vi köpte tårtan visste vi inte att detta skulle bli en av de märkligaste fester vi varit på.

Fyra svåra frågor inför en fred

För att alls kunna förstå en konflikt måste man lyssna på båda sidor. Svårigheten ökar när varken den israeliska eller den palestinska sidan på något sätt är homogen, tvärtom. De personer från den israeliska sidan som jag låter komma till tals här uttrycker därför bara en personlig uppfattning om två av stridsfrågorna i fredsförhandlingen.

En familj, ett hus och ett par bulldozers

Jag har idag en ny berättelse som jag vill dela med er. Den handlar om en familj, ett hus och ett par bulldozers. I alla fall vid en första anblick. Tittar man lite närmare handlar den om politik. Familjen som berättelsen handlar om heter Younes och jag träffade dem första gången för ett par veckor sedan.