Månadsarkiv: mars 2011

Fåglarnas sång om frihet

Det blir en tystnad här ibland när allt står stilla. Inga rörelser och inga ljud, bara fåglarna som kvittrar sin frihetssång. Jag blir illa berörd över att människor måste stå i fållar som liknar de djur går in i vid slakt. Jag blir illa berörd över att se hur män klättrar upp på varandra i frustration över att de har fått vänta extra länge just den här morgonen. Jag blir illa berörd över att de behöver kläs av sin värdighet.

Brända bilar och en gnutta glöd

 Gudrun, det där låter inte bra. Det var vad Mahmoud sa till mig efter att ha hört de första meningarna av Abdulkarims telefonsamtal.

Fången mellan två eldar

Solen är på väg ner och dagens varma luft håller på att övergå i skymningskyla. Hani Amer möter oss utanför grinden som han äntligen, efter månader av kamp, fått nyckeln till. Vi kan skymta hans gamla nerslitna hus bakom det taggtrådsklädda stängslet. Huset har stått där länge. En gång i tiden omgärdades det av många tusen tunnland mark, där apelsinträd samsades med blomsterodlingar och kycklinguppfödning. Då var Hani Muhammad Abdullah Amer en välbärgad man, stolt över sina odlingar och sin familj med de många sönerna. Idag är huset helt inkapslat av stängsel och betongmur och på hans mark ligger nu israeliska bosättningar.

Olivträden dras upp med hjälp av automatgevär

Kockan 17.02 ringer min telefon och en uppjagad Mohammad från grannbyn Qusra berättar att bosättarna kommit tillbaka och håller på att dra upp nyplanterade olivträd från byns mark. – Armén är också här och jag hör skottlossning, jag går dit nu, säger Mohammad från sin butik mitt i byn. – Vill du att vi kommer, frågar jag och får ett ja gärna till svar.

Kom och se! 

Jag är Israelvän. Och Palestinavän. Som ekumenisk följeslagare i Betlehem har jag en särskild uppgift att möta de kristna i Det heliga landet.

Silwan vs kung David

Vi träffar på Fakhri i backen till Silwan. Det är fredag och han ska till al-Aqsamoskén och be. Regnet duggar lätt. Fakhri ser trött ut. Det har varit en tung vecka. Den lokala politikern i området har fått ett beslut om att han måste evakueras från Jerusalem under fyra månaders tid för att Israel har bevis att han bedriver våldsamma upplopp mot staten. Alla som pratar om Adnan, som politikern heter, säger att han anordnar demonstrationer mot husrivningarna i en ickevåldsanda.