Månadsarkiv: april 2011

Du är inte fri om inte Khaled är det

De lever i hettan av en av världens mest bevakade och uppmärksammade konflikter, men långt bort från tidningsrubriker och nyhetssändningar. I deras blickar syns ockupationens effekter som klarast och i deras rop hörs frustrationen.

En annan röst i Israel

- Jag vill inte leva i ett sånt här samhälle. Toleransen som fanns här förut är borta, människorna i Israel har blivit mer och mer extrema och våldsamma. Det smärtar att säga det, men vi israeler använder inte längre ordet fred. Jag säger långsiktig överenskommelse istället, det är vad jag kan hoppas på, i alla fall till att börja med.

”Jag gör det bara för min fru och mina barn”

Torsdagen den 17 mars kom jag till Qalandiya kl 05.00 som vanligt, men till skillnad från mina första besök stod det nu redan runt 500 män och väntade på att ta sig igenom. Till en början såg det relativt lugnt ut.

Med ord som vapen

I flera dagar har jag filat på orden, letat efter de rätta uttrycken för att beskriva det jag ser och upplever här i Palestina. Det är med blandade känslor jag försöker forma uttrycken som ska få er att förstå för inga ord i min värld gör situationen rättvisa. Samtidigt vet jag att orden är mitt enda vapen i kampen mot Israels ockupation. Denna reserapport är skriven på uppmaning av skolbarn i byn Tu´qua. De vill att ni ska veta.

Ihärdigt motstånd

 Varje dag i fjorton månader klippte jag och min fru hål i stängslet för att ta oss fram till våra växthus och vår mark för att kunna arbeta.

”De kommer om natten och tar våra barn”

Tamara vaknar av att hennes mamma står lutad över henne i sängen och ruskar om henne. Klockan är två på natten. ”Vakna Tamara, vakna! Soldater är här utanför och vill att vi kommer ut!”

Ett ljus har släckts i Mellanöstern

Fem skott i huvudet och en av Mellanösterns främsta frihetskämpar var död. Förra veckan mördades regissören Juliano Mer Khamis i Jenins flyktingläger på Västbanken. ”Juliano kämpade mot ockupationen under hela sitt liv, vi tänker fortsätta kampen”, säger kollegorna på Frihetsteatern.

Hur många gånger kan man slå sönder ett hem?

För några veckor sedan skrev stora tidningar världen över om det som hände i trakterna runt min lilla by Yanoun, på det ockuperade palestinska området. Anledningen var morden på fem personer i en israelisk familj i bosättningen Itamar, knappt 4 km från huset jag bor i.

Beit Ummar

 Den som kastar sten ska naturligtvis betala sitt pris för det. Men att isolera ett samhälle på det sätt som skett med de blockerade infartsvägarna, är kollektiv bestraffning, säger borgmästaren i Beit Ummar.

På andra sidan muren

”Här, på andra sidan muren, ligger min mark”, pekar Abed. Jag följer hans hand och ser hans landlott därborta, bara några tiotal meter bort. Det skulle ta honom ungefär tre minuter att promenera dit. Men mellan Abed och hans land reser sig ett högt elektriskt stängsel. För att komma åt sin landplätt måste Abed först ta sig till en jordbruksgrind fem kilometer bort och sedan åka tillbaka på andra sidan, en omväg som tar honom ungefär en halvtimme.