Månadsarkiv: oktober 2011

Varje morgon, varje dag

Den här morgonen vaknar jag fem i tre. Kroppen är inställd på checkpoint-tid och mycket riktigt ringer alarmet fem minuter senare. När vi anländer till terminalen i Qalqiliya kvart i fyra, en kvart innan den öppnar, är det redan liv och rörelse. En sömnig kö slingrar sig fram till kaffeståndet och i passagen fram till ingången sitter hundratals människor eller ligger på kartongbitar och väntar. De är på väg till sina arbeten i Israel.

När hela världen tittar på

- Flytta på er! Den israeliska soldaten säger till de tre unga palestinska männen som står och väntar på bussen att de måste flytta sig tre meter längre bort. De börjar flytta sig ännu lite längre bort från busskuren, som bara används av bosättare, med uppgivna suckar.

Ordens makt på Shuhada street

- Nazi! hör jag en kvinna ropa från sin altan. Resten av hennes harang på hebreiska förstår jag inte, men budskapet är glasklart: jag och min norska följeslagarkollega är inte välkomna på ”hennes” gata.

Lång väntan vid Checkpoint 300

- Exercise, yes! säger en man till mig i förbifarten. Han kommer småspringandes genom vägspärren för att komma långt fram i kön till metalldetektorerna. Klockan är 5.50 och jag står vid metalldetektorerna i Checkpoint 300 i Betlehem för att övervaka och rapportera om vad som sker.