Månadsarkiv: februari 2012

Den enes skydd, den andres utsatthet

Jag såg kvinnan, en bosättare, närmar sig delegationen. Först filmade hon gruppen med en kamera hon hade hängande runt halsen. Hon började skrika och peka åt olika personer samtidigt som hon fortsatte gå mot gruppen. Sedan gick hon till attack.

Övningsområde

Vi kör på en väldigt dålig och gropig väg, genom stora lundar av olivträd. Får, åsnor och herdar söker skydd från solen i dess skuggor. På min högra sida tornar en lång bergskam upp, där uppe sträcker bosättningen Itamar ut sig.

Silwans barn

- En ny generation av förlorade ungdomar håller på att växa upp här i Silwan. Jag lovar, hade drogerna funnits bland bosättarnas barn hade problemet varit löst på fem minuter. Så säger Abed, en av våra lokala kontakter från Silwan.

På fel väg

Den slingrande vägen uppför backen leder till den israeliska bosättningen [1] Kiryat Arba. Till höger och vänster om vägen ligger många palestinska hem. En återkommande syn är militära vägspärrar och vakttorn, bemannade av israeliska soldater. Från ett hustak tittar en grupp soldater ner på vägen, på palestinier som passerar, på oss i våra EAPPI västar. [2] Och på bosättare, både till fots och i sina bilar. Det är en väg som, trots den stora mängden palestinska hem i området, bara bosättare, internationella besökare och några få palestinier med tillstånd får köra på.