Månadsarkiv: mars 2012

I en militärdomstol på gränsen mellan Västbanken och Israel

Tisdag 14 februari 2012 klockan 09:00 kommer min följeslagarkollega Nathalia och jag till Salem, vid den norra gränsen mellan Västbanken och Israel, nära den palestinska staden Jenin. Det är inte vanligt att sådana som vi kommer hit.

En morgon på Qalandiya Checkpoint

Kl 04.20 på morgonen går jag genom den vägspärr som snarare kan liknas med en terminal  vilken skiljer östra Jerusalem från Ramallah och Västbanken. Morgonpasset har börjat och under 3 timmar kommer jag stå vid ingången från Västbanken och min kollega vid utgången mot den delen av Västbanken som tillhör östra Jerusalem.

Yalla Yalla Ramallah!

- Åh jag älskar honom! Han är så bra! Han är sångare från Irak! Shireen höjer volymen på den låt som precis börjat spelas på radio så rutorna på bilen dallrar. Alla sjunger med, till och med hennes systerdotter. Bilen är knökfull.

Zakaria Abu Araam blev 17 år

— För en stund sedan begravdes Zakaria Abu Araam här i Yatta i det ockuperade Palestina.

Jag vet vad jag talar om, för jag var där

Avihari Stollar växte upp i en vanlig, liberal israelisk familj i Haifa. Han var som alla andra unga män i hans ålder och generation.

- Den kunskap jag hade om Västbanken fick jag från media, berättar Avihari och det enda jag hade  sett i TV och tidningar var självmordsbombare som kom därifrån. Något annat visste jag inte.

En helt vanlig skoldag

När vi kommer in till eleverna i första klass på Mutanabbiskolan i Hebron räcker 6 barn upp handen, i andra klass räcker 9 barn upp handen, och när vi slutligen besöker eleverna i fjärde klass är det hela 12 som räcker upp handen.