Månadsarkiv: oktober 2012

Ropen från Kafr Qadum

Kafr Qadum — en by som bjuder fredligt motstånd — skriver Morad Shtaiwi i den lilla folder på arabiska och engelska där texten ropar[1] till världen att byn lider svårt av bosättares våld och ockupations-maktens attacker. Ropen kommer från den fredliga demonstration som genomförs varje fredag sedan 1,5 år.

Barnen och ockupationen

”Jag vill bli läkare, det vill jag skriva om.” ”Jag vill skriva om att flyga, för jag vill bli pilot.” ”Jag vill bli astronaut får jag skriva om det?” Nio- tioåringar spånar idéer till en skrivuppgift, ämnet är fritt. Barn, entusiastiska med drömmar och framtidsplaner. Barn med lite för mycket spring i benen för att sitta still på sina stolar. Barn, som vilka andra barn som helst.

Möten i Jordandalen

Om du längtar efter värme, så kan jag rekommendera Jordandalen! Det är en het plats på många olika sätt. Utomhustemperaturen stiger ofta upp mot 50 grader.  Det är också ett strategiskt mycket hett område. Jordandalen är en stor del av Västbanken, nästan 29%. Dessutom ett intressant område för Israel, med gräns mot Jordanien.

Så långt som öster är från väster

”Är det någon skillnad?” Innan jag åkte ut som följeslagare med placering i östra Jerusalem. var en av frågorna jag fick. ”Är det någon skillnad mellan östra och västra Jerusalem?”

Jordbrukare med livet som insats

- Jag arbetar ju bara på min egen mark, ropar Akram när vi möter honom i byn Qusra, där han bor.  Varför kan jag inte få göra det i lugn och ro? Varför ska jag lämna ifrån mig den mark, som har varit min familjs i flera generationer?

Att bo och att röra sig fritt

Många i Sverige minns säkert textraden ”litet bo jag sätta vill…”, som minst en generation gnolat på! Jag tror nog att även palestinier gnolar, men jag har inte hört någon (orka) ta fram sin dröm om sitt framtida boende…här på Västbanken…men kanske i annat land!