Månadsarkiv: november 2012

Krigare för fred

Att lyssna till Rut från organisationen New Profile[1], eller till Hanna från Machsom Watch[2], att följa en demonstration, där israeliska ungdomar omringar sina palestinska vänner när soldaterna blir för aggressiva, att plocka oliver tillsammans med Rabbis for Human Rights[3], det ger hopp. Ett hopp som vi måste låta växa och förmedla vidare.

En annan bild

För många palestinier på Västbanken är platser för, och möjligheter till, möten med israeler begränsade. De israeler man möter på Västbanken är antingen soldater, poliser, privata säkerhetsvakter eller bosättare. För israelerna å andra sidan är palestinierna och deras situation inte synlig, med undantag för militären på plats.

Ingen husfrid i Jerusalem

En tidig morgon väcks vi av ett meddelande om en husrivning  i bostadsområdet At-Tur på Olivberget. Meddelandet kommer från en arbetsgrupp inom FN-organet OCHA och vi vet att det är bråttom.

Achmed två veckor och hemlös  

De sex militärfordonen kör långsamt genom dalen. Efter dem kommer två stora bulldozers. Kolonnen av fordon kör vidare till nästa uppdrag. Runt berget finns det två familjer till, som kommer att få sina tält demolerade i dag.[1]

Företag med förhinder

Han ställdes inför valet att återvända till USA med sin familj men utan sin affärsverksamhet eller att utan sin familj fortsätta sina affärer – eller att fortsätta vänta ”illegalt” på det palestinska ID han sökte när han flyttade till Västbanken.

Godmorgon Betlehem

03:15 Alarmet ringer, det är hög tid att gå upp. Motsträvigt går jag upp, frusen som jag är dras en underställströja av ylle och en fleecejacka på. Det är beckmörkt och vilken stad som helst borde vara lugn en vardag så här dags, men inte Betlehem, i alla fall inte om du befinner dig nära Checkpoint 300.

Skördetid på Västbanken

Nu är den årliga olivskörden i full gång på Västbanken och den fortsätter några veckor till. Det är en synnerligen viktig period såväl ekonomiskt som socialt och kulturellt. Släkt och vänner samlas, från nära håll eller som tillresta, för att hjälpa till att plocka frukterna.

Mod att gå mot strömmen

”Vi ser i år en nivå när det gäller förstörda olivträd som inte har synts på de ockuperade områdena på flera år”, säger Rabbis for Human Rights. [1] På två veckor har palestinska bönder upptäckt att över 450 olivträd har blivit nerbrända, nedhuggna eller på annat sätt förstörda. I andra områden nära bosättningar och militärutposter har oliverna blivit stulna. Bosättarattacker har förekommit på palestinska bönder och i vissa fall har den israeliska armén använt tårgas och ljud- och ljusgranater för att hålla bönder borta.