Årsarkiv: 2012

Att ha och att inte ha

En tidig morgon väcks vi av ett meddelande om en husrivning  i bostadsområdet At-Tur på Olivberget. Meddelandet kommer från en arbetsgrupp inom FN-organet OCHA och vi vet att det är bråttom.

Wadi al-Hussein

En dag besökte vi Bassam Jabari, en skomakare som bor i Wadi al-Hussein, området strax bakom Ibrahimimosken i Hebron. Wadi al-Hussein är en dal mellan de två bosättningarna, Kiryat Arba och Givat Ha´avot.[1] Som alla bosättningar på Västbanken är Kiryat Arba och Givat Ha´avot illegala enligt internationell rätt.[2]

Att leva i spökstaden

Shuhada street (Martyrernas gata) är symbolen för nutida Hebron lika mycket som det brukade vara symbolen för gamla Hebron. Idag är gatan helt tom.  Men en gång i tiden var Shuhada street den främsta kommersiella gatan i Hebron som för övrigt är den främsta kommersiella staden på södra Västbanken.[1]

Jordbrukare med våld som vardag

Mohammed gestikulerar och skrattar högt. Hans fru guppar och skrattar. Han är en man med ett leende och en livsgnista som få människor jag tidigare träffat. Femtonbarnspappa med fårat skinn efter ett liv på fälten, men med de piggaste ögon. Han har bott hela sitt sjuttiotvååriga liv i byn Umm al ´Ammad i South Hebron Hills, längst söderut på Västbanken.

Krigare för fred

Att lyssna till Rut från organisationen New Profile[1], eller till Hanna från Machsom Watch[2], att följa en demonstration, där israeliska ungdomar omringar sina palestinska vänner när soldaterna blir för aggressiva, att plocka oliver tillsammans med Rabbis for Human Rights[3], det ger hopp. Ett hopp som vi måste låta växa och förmedla vidare.

En annan bild

För många palestinier på Västbanken är platser för, och möjligheter till, möten med israeler begränsade. De israeler man möter på Västbanken är antingen soldater, poliser, privata säkerhetsvakter eller bosättare. För israelerna å andra sidan är palestinierna och deras situation inte synlig, med undantag för militären på plats.

Ingen husfrid i Jerusalem

En tidig morgon väcks vi av ett meddelande om en husrivning  i bostadsområdet At-Tur på Olivberget. Meddelandet kommer från en arbetsgrupp inom FN-organet OCHA och vi vet att det är bråttom.

Achmed två veckor och hemlös  

De sex militärfordonen kör långsamt genom dalen. Efter dem kommer två stora bulldozers. Kolonnen av fordon kör vidare till nästa uppdrag. Runt berget finns det två familjer till, som kommer att få sina tält demolerade i dag.[1]

Företag med förhinder

Han ställdes inför valet att återvända till USA med sin familj men utan sin affärsverksamhet eller att utan sin familj fortsätta sina affärer – eller att fortsätta vänta ”illegalt” på det palestinska ID han sökte när han flyttade till Västbanken.

Godmorgon Betlehem

03:15 Alarmet ringer, det är hög tid att gå upp. Motsträvigt går jag upp, frusen som jag är dras en underställströja av ylle och en fleecejacka på. Det är beckmörkt och vilken stad som helst borde vara lugn en vardag så här dags, men inte Betlehem, i alla fall inte om du befinner dig nära Checkpoint 300.