Månadsarkiv: januari 2013

Itamar Shapira och hans familj

Det är en regnig kväll när jag träffar Itamar Shapira i västra Jerusalem, bara några hundra meter från Gröna linjen. Vi sitter på ett kafé och jag frågar direkt om han tror att den israeliska regeringen efter valet den 22 januari kommer att annektera område C, som Bob Lang, en representant för bosättarrörelsen hade berättat för mig under ett möte i Efrat utanför Bethlehem tidigare samma dag.

Vapenvägrare i Israel

Är det möjligt att vara vapenvägrare i ett land som Israel? I så fall, vilka konsekvenser får det? Den bild som jag haft är att alla gör militärtjänst, män tre år, kvinnor två år. De senaste månaderna har bilden förändrats.

En övergiven väska på Jaffa Road

Vid ett byggplank längs med Jaffa Road ligger en resväska slängd. Klockan är 14.05 en onsdag i januari. En polisman markerar att allmänheten bör hålla sig på avstånd. Allmänheten stannar bakom  den osynliga avspärrningen med mobilkamerorna riktade mot väskan. Den enda som vägrar lyda order är en av Jerusalems alla hemlösa katter, som spankulerarar fram och tillbaka över den plötsligt öde gatan.

Frågor i Tel Aviv

Min närvaro här upprör känslor. Det har jag fått lära mig i mina möten med israeler i olika sammanhang. Jag träffar dock absolut mest palestinier. För att träffa israeler som inte har uniform på sig så är det bäst att ta sig härifrån. Bort från South Hebron Hills och bort från de skyltar som säger att det är livsfarligt att åka in i områden där det bor palestinier.