Månadsarkiv: mars 2014

”Gör något!”

Det är månsken och vindstilla. Min kollega Esther och jag är på väg till vägspärren Gilo i Betlehem, kontrollterminalen från Västbanken mot Jerusalem. Det är söndag, ny vecka (1) och många ska till sitt arbete. I tre timmar ska vi räkna alla som passerar; ca 5 000 personer. Ester börjar med att själv gå igenom. Hon kollar tiden det tar och hur det fungerar inne i terminalen.  Själv går jag för att räkna vid första vändkorset. Här är sällan kontroll men nu måste alla visa sitt passertillstånd.

”Det här tar tid”, tänker jag, och börjar räkna.

Rädslan och rättrådigheten

Rädslans rotor driver oss alla, surrar och river hela tiden inuti oss. En tvivelaktig men kraftfull drivkraft. Kraften i skräcken att mista, att begränsas, att skadas är hård och obeveklig. Det finns en förbluffande lätthet i hur vi fabulerar ihop möjliga utkomster, spinner iväg i fantomscenarion. Att hitta alternativa motiveringsgrunder kräver insikt, vilja, kanske till och med mod.

Susiya

De tre reserapporter jag skrivit hitintills har haft ortsnamn som rubrik. För de allra flesta av oss är platser viktiga, när vi söker perspektiv på våra liv. Födelseplatsen finns noterad i våra pass. Vi är angelägna om att få begravas på en plats som är betydelsefull. Däremellan är utbildning, arbete och familjeliv förknippade med platser vi minns och ofta refererar till.

Hon står utan enkla svar

På alla sidor om muren och storpolitiken hamnar människor i kläm. Nomika Zion, från den israeliska staden Sderot nära Gazaremsan, är en av många israeler som kämpar för en fredlig lösning av konflikten. Hon har kallats förrädare av sina egna landsmän men ser själv offer på alla fronter.

I militariseringens fotspår

I samtal med Ruth Hiller – en av grundarna till den israeliska fredsorganisationen New Profile – blir vi introducerade till det komplexa system som byggts upp i staten Israel, där militär är lika med trygghet och säkerhet. Effekterna av en militarisering i samhället blir allt tydligare i social media som sprids till nationens ungdomar och som sätter standarden för vad som är manligt och kvinnligt.

Masafer Yatta

Varje skoldag vid halv sjutiden lämnar två vita fordon Yatta och åker söderut in i det israeliska militära övningsområdet Masafer Yatta. Den ena är en minibuss av märket Ford. Den andra är en jeepliknande fyrhjulsdriven Nissan. I den senare åker varje måndag och tisdag två följeslagare från mitt team för att ge skydd och trygghet åt skolbarn.

Morgon i Yanoun

”Mustatenin!” – ropar Khamin, son till min granne Najiha Kamahl. Mustatenin betyder bosättare på arabiska och det är ett ord som jag lärde mig fort under min tid som följeslagare i Yanoun.

Issa Amro – att arbeta för mänskliga rättigheter i Hebron

Jag träffar Issa utanför kontrollstation 56, som separerar område H1 från H2 i Hebron. När vi passerar från den palestinska sidan, där Issa bor och arbetar, in till den israeliska möter vi en ung man. Soldaterna som bemannar kontrollstationen har några minuter tidigare beslagtagit hans iPhone. Efter att frågat om anledningen visas vi ett dokument på hebreiska. Issa ler stort och skakar på huvudet. ”Militären ska kontrollera alla iPhones. De påstår att de flesta iPhones på Västbanken är stulna från Israel.”

Mellan dröm och verklighet

Fredageftermiddag i Beit Jala. Processionen är på väg för att fira mässa bland olivträden utanför byn¸ en protest mot att den planerade dragningen av muren berövar byn mer mark. Församlingens scoutkår går i täten med trummor, säckpipor och Palestinas flagga. Före mässan sjungs nationalsången till ackompanjemang av ungdomsorkestern. En annorlunda men meningsfull inledning. Flagga, nationalsång och ungdomar är en framtidsvision som sätter gudstjänsten i sammanhang med drömmen om en ny, bättre verklighet.

Fängslade utan rättegång

De kommer som vanligt mitt i natten. Den här gången tvingar sig 20 soldater in i huset, tio militärjeepar väntar utanför. Han som de ska gripa har hunnit bli myndig sedan förra gången.