Månadsarkiv: juli 2014

Hemma igen

Jag är hemma igen. Åker ut till havet och badar, lyssnar på Sommar i P1 och träffar vänner på uteserveringar. Och läser notoriskt nyheter om Palestina och Israel. Palestinska vänner delar bilder av ihjälskjutna barn i Gaza och mina kollegor som är kvar över sommaren berättar om bomblarm i Jerusalem. Där är de, kvar mitt i allt och här är jag, tillbaka i mitt lugna och trygga.

Midsommar bland Levantens kullar

Jag funderar på hur den sjunde reserapporten kan bli intressant för er läsare under sommar och semester. Ni är säkert redan väl bekanta med situationen på Västbanken, och den tragiska situation och humanitära kris som vi just nu genomlever. Situationen är förstås mer spänd än när vi följeslagare anlände för tre månader sedan, men ändå skulle jag vilja skriva om något som närmar sig det lugn och den grönska som vi svenskar vill relatera till när det är sommar.

I skuggan av kidnappningarna

Min sista reserapport. Någon vecka försenad, men jag har någorlunda legitima skäl för förseningen. Vi blev slutligen evakuerade från Hebron sista veckan av uppdraget. Tolv dagar efter kidnappningen av de tre israeliska bosättartonåringarna bedömdes läget i Hebron för osäkert för oss att vara kvar och arbeta i.

Prislappsattacker

Vi kommer ned för en gata utanför Beit Hanina, en förort till Jerusalem. Under natten har det skett en prislappsattack där israeliska extremister har punkterat däcken på tio bilar. De har också målat hatbudskap på fordon, bland annat på en palestinsk skolbuss, där de skrivit ”död till araberna”.

Varje dag samma förödmjukelse

När jag nu efter tre månader lämnar Jerusalem al-Ram, vill jag också gärna lämna er mina intryck från den plats där vi vistats tre morgnar per vecka. Den platsen är en viktig anledning till att vi bott just här, där vägen mellan Jerusalem och Ramallah korsar muren. Det är vägspärren Qalandiya.

Sumud

Sumud är ståndaktighet. Att aldrig överge landet och att aktivt och uthålligt sträva efter värdighet, rättvisa och fred.