Årsarkiv: 2014

Med öronen öppna för fred

Efter två månader som följeslagare i Palestina och Israel hade jag väl kanske inte förväntat mig att min närvaro skulle inneburit att konflikten upphört. Men genom sättet jag och mina följeslagarkolleger bemöts – såväl i Israel som i Palestina – har jag förstått att programmet faktiskt bidrar till en fredligare tillvaro och lyckas inympa en aning hopp. För mig har det varit fantastiskt att höra vad människor här tycker och tänker.

Militarisering i Det heliga landet

Den militära närvaron är stark på båda sidor om dengröna linjen. I både det palestinska och i det israeliska samhället formar vapen, soldater, militäranläggningar, fordon och symboler vardagen för människorna. Symboliken används för att skapa normer och forma beteenden hos invånarna i Det heliga landet.

Kära dagbok,

8 december 2014. Idag började vår Midterm orientation, som är en vecka tillsammans med alla följeslagare i grupp 54. Vi har en vecka full av spännande studiebesök och möten med både palestiner och israeler. Tanken är att vi även ska få en större förståelse för israelernas perspektiv, för att på så sätt också bättre kunna behålla vår neutralitet gentemot konflikten. Vi är dock aldrig neutrala gentemot brott mot mänskliga rättigheter.

Vägen till skolan

Att gå ner för Shuhada Street är som att gå ner för en gata i en gammal västernfilm, precis innan den stora uppgörelsen vid tolvslaget. Det är tomt, tyst och öde, förutom en och annan israelisk bosättare med automatvapen hängande över axlarna.

I skuggan av en bosättning

”Bosättarna gör allt för att driva bort oss från vårt hem. Bort från Wadi al-Hussein. Bort från platsen där de bott i generationer. Allt för att kunna utvidga bosättningen”, förklarar Kayed.

”Allt verkligt liv är möte”

Jag sitter och halvsover på den alltför långa vägen hem från jobbet. Ser fram emot att ge mig min lille grabb en kram. Taxin jag sitter i står i en långsam kö, som sakta men säkert tuggar sig igenom en tillfällig vägspärr som den israeliska militären satt upp mitt på vägen. Det börjar skymma. Plötsligt hör jag skrik utifrån. Jag blir klarvaken på en sekund när jag får se ett gäng på ett tjugotal manliga bosättare komma ner för slänten från sina hus längre upp.

Oro på Tempelberget

Laddad mobiltelefon? Check. Penna och anteckningsblock? Check. Kamera och pengar? Check. Ja, då var allt med och så var det bara att sätta på sig kängorna, jackan och ta på sig följeslagarvästen över. Nu är vi redo.

Mellan hopp och förtvivlan

Som följeslagare märker man att konflikten mellan Israel och Palestina präglas av både hopp och förtvivlan, framtidstro och misstro. Ibland får ett rättsfall internationell uppmärksamhet och har då större chans till framgång. Det går kanske att avvärja hotet mot Cremisandalen?

Att arbeta i en bosättning

De israeliska jordbruksbosättningarna syns vidsträckta i Jordandalen. Frodiga och gröna sticker de ut i det annars karga landskapet. Hög arbetslöshet och dålig ekonomi får många palestinier att söka arbete i de israeliska bosättningarna , där arbetsrätt är frånvarande och osäkerheten stor.

Tidig morgon vid Tarqumiya

Tarqumiya är en stor militär vägspärr i muren som Israel har byggt mot Palestina. Den liknar mest en flygplatsterminal, med den skillnaden att höga staket och stora järngrindar slussar människorna framåt.