Månadsarkiv: april 2015

Nattliga besök

På nätterna i byar och samhällen kring Bethlehem är det vanligt att någon knackar på dörren. Som sista tiden i Husan. Föraningen är stark och ofta besannas den när det visar sig att huset är omringat av tiotals soldater, kanske till och med några på husets tak, och av att den knackande utanför dörren är en uniformerad israelisk officer som säger:
– Vi behöver Ismail!

Hängande från klippan

Solen med allt sin härlighet värmer en bit in i eftermiddagen. Det är försommar i South Hebron Hills och vi är tacksamma för de kvarvarande vårvindar som jagar varandra mellan stenar och buskar med smekande svalkande intensitet. Till fots är vi på väg till byn Khirbet Bir al-’Idd för att hälsa på Ziad Mahmad Younis och hans fru, byns enda kvarvarande invånare, för att lyssna på en berättelse om våld och orättvisa, en berättelse om ståndaktighet och en bön om hjälp.

Rädslan som mur

Tre dagar i veckan räknar jag som följeslagare de människor som passerar från Västbanken till Jerusalem. Jag och mina kolleger är placerade vid vägspärren Qalandiya och på tre timmar räknar vi ofta till 2 000 människor. Mitt möte med Yaara ska få mig att inse att det även utan en fysisk avgränsning mellan Västbanken och Israel finns något som delar upp människorna här – rädslan och föreställningen att den andre är min fiende.

Skolvägen i Tuqu’

Beväpnade israeliska soldater, tårgas och ljudbomber är det konkreta uttrycket för hur ockupationen påverkar de palestinska barnen på vägen till skolor i Tuqu’, sydöst om Betlehem på Västbanken. Här ges inte heller något tillstånd till den palestinska kommunen när de vill göra skolvägen säkrare för skolbarnen, för här råder israeliskt militärstyre.

Ung arbetskraft utnyttjas

Ekonomisk utsatthet hos palestinier i Jordandalen har gjort att ungdomar, vissa fjorton år eller yngre, hoppar av skolan för att försörja sina familjer genom att arbeta i bosättningar. Möt Bisam, som är en av dem.

Ett svalkande dopp

Barnen springer skrattande och lekande runt vattenkällan intill det stora trädet. Det är omkring 30 grader varmt i solen och vi har tagit skydd vid tältets skuggsida. Jag förstår barnen, vem skulle inte vilja ta på sig ett par badbyxor och ta ett svalkande dopp i närmsta vattendrag. Tankarna glider iväg till förra sommarens badresor ute på Värmdö.

Attack på Cordoba

Varje vardag bevakar vi följeslagare barn som är på väg till skolan för att rustas inför framtidens utmaningar. Oftast går det lugnt och sansat till. Andra dagar gör spänningarna i konflikten mellan israeler och palestinier att man tvingas skärpa till sig rejält för att följa med i händelseutvecklingen.

Att bygga utan lov

I bördiga och strategiskt viktiga Jordandalen har ockupationen en särskild brutalitet, med byråkrati och restriktioner som vapen. Palestinier och israeliska bosättare kämpar om resurser, på radikalt olika villkor.

Alltid möjlighet för en kopp te

Vinden blåser något fruktansvärt när vi vaknar upp den första dagen i byn Yanoun sydost om Nablus. Det är tidig morgon och termometern visar tio grader, vilket känns svårt att acceptera när man befinner sig på Västbanken. De tio graderna reduceras i vinden till några få plusgrader, men kylan kompenseras av det dramatiska landskap och den fantastiska utsikt byn bjuder på från vårt fönster.

Livet i Hebron

Så är dagen här då jag påbörjat mitt uppdrag som följeslagare på Västbanken i Palestina. Flera vänner och närstående har sagt mig att de inte riktigt förstår varför jag envisas med att ge mig iväg till platser så avlägsna ifrån Sverige. Jag har valt detta för att jag är övertygad om att internationell närvaro bidrar till att dämpa våldet och främja respekten för folkrätten.