Månadsarkiv: maj 2015

Allas vår framtid

Vad är det egentligen som händer med barnen som växer upp under den här ockupationen? Läs om arresteringar av minderåriga, tårgas och en desperat mamma som försöker få livet att gå ihop.

De vill inte ha kvar oss här

1967 hävdar Israel att de annekterar östra Jerusalem. Det internationella samfundet håller inte med. [1] Hur ter sig en palestiniers liv i detta område? Den frågan tillsammans med flera andra hade jag inte svaret på för två månader sedan. Nu vet jag mer än jag hade önskat var nödvändigt.

Att leva på militärt område

56 % av Jordandalen är av Israel klassat som militärt område och israeliska militärövningar sker regelbundet över hela året – trots att det är många människors hem. Tredje till sjunde maj genomfördes omfattande övningar över stora delar av Jordandalen, vilket haft stor påverkan på människor i området.

Vid stolpen låg ett papper

Elstolpen av trä reser sig över en hög av stöttande stenar. Jag, mina två kollegor och Ghassan, vår chaufför tillika tolk, tittar alla mot den plats bland stenarna som Abdul Odim pekar på. ”Där låg pappret med rivningsordern, det hade placerats där”, säger Abdul. ”Det var bara en slump att någon upptäckte ordern.”

Vägen till marken

På palestinska Västbanken i Bethlehems guvernörsområde är det en vanlig företeelse att markägare förlorar sin mark. Israel tar över mark på olika sätt, på bekostnad av palestiniernas möjligheter att utveckla sin ekonomi. Politiken förs med de israeliska bosättarna som förtrupp och soldaterna som deras skydd – eller har det möjligen blivit så att det är bosättarna som genomför sin politik med hjälp av Israel och dess soldater?

Som små öar i ett hav

Som en liten skärgårdsö tornar berget upp sig med fälten nedanför. Minibussen som ska ta mig och mina sex palestinska medpassagerare norrut styr fram längs väg 60, som är pulsådern norrut från Ramallah upp mot Jenin. [1]

Från kriget till Sverige

Livet kan ta tvära kast – det vet alla som varit med ett tag. Vändningarna kan bli extra påtagliga om man kommer till världen under militär ockupation. Said var tonåring i Hebron under andra intifadan och hamnade i Västerås där han kör taxi med en israelisk kula i vänster axel.

Dans istället för stenar

När föregående team i östra Jerusalem lämnade över tog de med oss till flyktinglägret Shuafat. De hade nämligen hört att ett ungdomscenter i området skulle kunna vara intresserade av en danslärare. Och mycket riktigt, numera undervisar jag balett en gång i veckan och mitt möte med dansläraren Ola Abu Taleb får mig att inse hur viktig dansen är för ungdomarna. Ola menar att den är ett alternativ till en våldsam motståndskamp.

Det tar trettio minuter att riva ett hem

Fyra byggnader har rivits i al-Jiftlik och trettio personer är nu hemlösa. Möt tvåbarnspappan Yakoub som berättar om de svåra beslut han ställs inför.