Månadsarkiv: juni 2015

Solnedgång i Susiya

Solen går ned över byn Susiya, över bikuporna och tälten, över grottorna där de en gång bodde, över traktorn och olivträden. Himlen blir långsamt rosa och snart helt svart. Flaggor smattrar i kvällsvinden. Dagen har varit varm – för varm – men natten lovar svalka.

För barnens skull också

Barnen dansar med inlevelse och glädje, med lätta fötter och mycket energi. Klädda i traditionella palestinska dräkter dansar den unga ensemblen en dans som representerar sysslorna, beroende på årstiden, utförda av deras förfäder två eller tre generationer bak i tiden när de levde av sina fält.

Brända träd och svedd familj

I Betlehem kastar någon sten på palestinierna, någon förstör deras odlingar, någon tar deras mark, någon förvägrar dem rätten att bygga men låter andra bygga, någon sätter en stor del av dem i fängelse, någon gör mot dem det som är otänkbart att göra mot sina egna. Israel har ansvaret för vad ”någon” gör. Jag kan i ett enskilt fall inte veta om berörda palestiniers övertygelse är rätt. Det saknas en opartisk juridisk rätt på Västbanken, den nuvarande är konstruerad för att stödja Israel och bosättarna.

Kamp om kubikmeter och kvadratkilomter

En överväldigande majoritet av människorna i Jordandalen lever av jordbruk eller boskap, mestadels getter och får. För sin ekonomiska överlevnad är de framförallt beroende av två saker: vatten och land. Ockupationsmakten begränsar palestiniernas tillgång till dessa två resurser på ett systematiskt sätt, vilket hindrar ekonomisk utveckling och befäster fattigdom.

En natt i al-Arub

Följ med hem till familjen Badawi och läs om hur de vaknade mitt i natten av att tungt beväpnade soldater tog sig in i deras hem för att arrestera två av barnen. En händelse som tyvärr inte är ovanlig på Västbanken.

Att få hjälp av Zlatan

Det är söndag morgon och klockan är strax efter halv sju på morgonen. Veckans första skoldag är precis på väg att börja. Under våren har vi två till fyra gånger i veckan följt skolbarn längs väg 60, från korsningen ned mot den palestinska byn Luban till as-Sawiyas högstadieskola. Min kollega har gått i förväg för att kontrollera om militären är närvarande utanför skolan, jag har ställt mig i korsningen mot Luban för att möta upp skoleleverna.

Möten att minnas

Vad är det som gör att jag kommer att minnas min tid här som ljus? Trots allt det lidande jag ser människor gå igenom. Jag tror att svaret står att finna i alla de fantastiska möten jag har fått uppleva, så låt mig berätta om några av de människor jag har träffat här.

Kasta sten

Stenkastning är ett vanligt förekommande fenomen på Västbanken. Den förknippas oftast med palestinskt motstånd mot ockupationen. Palestinier är dock inte de enda som kastar sten. Ska man värdera en sten från en palestinsk hand annorlunda än en sten från en israelisk bosättares hand? Bör man ha olika acceptans för följande händelser: att en palestinier kastar sten på israeliska soldater, att han kastar på bosättare eller för att en bosättare kastar sten på palestinier?

Rädda Susiya

Om ditt hem hotades att rivas av en fientlig armé, om du inte visste vart du skulle ta vägen, och om platsen riskerade att raderas helt från kartan vilken sekund som helst. Vad skulle du ta dig till?

Det får inte hända

Det är tidigt på morgonen i byn Susiya på södra Västbanken, och en ung man ropar på mig. Han vill skörda vete och hans åker ligger intill en israelisk bosättning. Det är farligt för palestinier att gå nära stängslet, så han ber mig att följa med honom och hans fru.