Månadsarkiv: juli 2015

Lekfullt motstånd

Den smala grusvägen slingrar sig likt en orm förbi ett par fält och upp på en kulle. Fälten ser nakna ut efter skörden ett par veckor tidigare. Nu ockuperas fälten fredligt av beduiner från Jordandalen med sina tält och hundratals får vilka äter sig mätta på resterna av det som skördats. Sakta rör sig vår bil upp mot kullen tills vägen tar slut vid en fyrkantig liten gårdsplan omgiven av fyra hus. Det känns som den palestinska varianten av Barnen i Bullerbyn.

De sista dropparna innan byn rivs

Det är molnigt och en svalkande vind blåser, men bakom molnen ligger solen, varm och stark. Det är en timme kvar till iftar, då fastan bryts under ramadan, så vi tar en promenerad med Nasser Nawajah från byn Susiya, för att fördriva tiden och hungern.

Att köa i det heliga landet

Det är en surrealistisk upplevelse att stå och observera alla dessa köande människor. Betongfundamenten separerar kvinnor och män från början och löper längst sidorna av köerna. I ena änden står unga israeliska soldater och kontrollerar ålder på pojkar och män. Det är ramadan, fastemånaden för muslimer.