Månadsarkiv: augusti 2015

Mörk framtid för kristna palestinier

”Om de vill ha vår mark så tar de den. Och muren de har byggt separerar vänner, familjer, land och våra företag. Det är som ett fängelse. Vi kan inte röra oss. Bara två gånger om året, under jul och påsk.”

Den israeliske soldaten och jag

Den militära närvaron i Hebron är massiv på grund av stadens uppdelning i israeliskt och palestinskt kontrollerad mark. Som följeslagare är det svårt att undgå kontakt med israeliska soldater och mötena har väckt många tankar hos mig. Här delar jag med mig utav några.

Allvar eller lek?

Hur blev dagens allvar en lek? Är det en metod för att orka med en vardag full med för mycket allvar? Jag möter unga palestinier i sammandrabbningar med israelisk militär och israeliska bosättare.

Demonstration för fred på Västbanken

Den lilla palestinska byn Susiya på Västbanken söder om Hebron har varit huvudnyhet i internationell press den senaste tiden. Invånarna i byn måste flytta på sig, för byn ska rivas. Det har israeliska myndigheter, som bestämmer i område C där byn ligger, beslutat.

Susiya på världskartan

Susiya heter en by som ligger på Västbanken söder om Hebron. Den har omkring 350 invånare och har under sommaren blivit en av de mest välkända byarna i Palestina. Medier över hela världen bevakar byn och besök från internationella delegationer avlöser varandra. Igår var det en delegation från EU som besökte byn och idag är det FN:s tur.

På bröllop i ett palestinskt flyktingläger

En lördag på Västbanken glömmer jag nästan konflikten för en hel kväll. Jag är inbjuden till bröllop, och mina röda naglar hjälper mig att hitta rätt.

En morgon i Duma

En palestinsk polis berättar för mig att man har kallat Duma för ”den fredliga byn”, eftersom det varit så lugnt här. Den 31 juli i år kom detta att ändras. Mordbranden i Duma har uppmärksammats i medier över hela världen. En palestinsk pojke på 18 månader dog i branden och hans far avled en vecka senar på sjukhuset.[1]

Kan påven rädda beduinerna?

Beduinstammen Jahalin hotas av tvångsförflyttning då deras samhälle anses vara i vägen för Israels planer på att knyta ihop en israelisk bosättning på Västbanken med Jerusalem. Om planen genomdrivs kommer inte bara beduinstammen att flyttas. Västbanken kommer att delas i två olika delar, vilket kan innebära slutet för en tvåstatslösning.

Var går gränsen?

Att försöka lokalisera gränser, linjer och landområden på Västbanken är komplicerat men viktigt. Jag gjorde ett försök i Jordandalen med hjälp av gott sällskap och några koppar sött te.

Att lämna med små ärr i hjärtat

Med en duns landar planet på landningsbanan. Utanför det lilla fönstret ser jag de första regndropparna landa från de tunga gråa moln vi precis flugit igenom. Efter fyra och en halv månad i ett område där jag inte sett vare sig regn, eller moln för den delen, sedan i april kan jag inte låta bli att le åt regnmolnen.