Månadsarkiv: september 2015

Älskade soldat

I Israel och Palestina är ockupationen en del av vardagen oavsett vem du är. I flera av mina tidigare rapporter har jag försökt beskriva den palestinska vardagen under ockupationen, men på vilket sätt påverkas den israeliska vardagen av att landet är en ockupationsmakt?

Att leva tillsammans

Vi skumpar fram i bilen på en väg full med stenar. Vår chaufför undviker skickligt de största bumlingarna. Han känner vägen väl för han har kört följeslagare i många år till olika uppdrag i South Hebron Hills här på Västbanken. Vårt mål är byn Shi’b Butum och vår uppgift där är att genom vår närvaro stötta markägare så att fåraherdar kan vandra fritt med sina får utan att bli stoppad av militären eller bli trakasserad av bosättare som bor i närheten.

Att lära palestinier en läxa

”Vårt uppdrag var tydligt. Att göra vår närvaro kännbar. Att få dem att känna rädsla hela tiden – twenty-four-seven. På Västbanken och Gaza handlar det om att tvinga på palestinier israelisk militär lagstiftning. Att lära dem en läxa.”

Bland förbud och kärlek

På få andra platser i världen är gränser så viktiga som i Israel och Palestina. Men hur ser livet egentligen ut där på andra sidan? Och vad gör man om man råkat förälska sig i fel person? Jag samlar ihop en grupp unga kvinnor jag lärt känna i mitt uppdrag som följeslagare för lite välbehövligt skvaller.

Ring Mahmoud Abbas!

Klockan halv åtta torsdagsmorgon kom två bulldozers, en grupp israeliska soldater och den israeliska civila administrationen för att riva tre familjers hem och åtta skjul för djurhållning i ett mindre beduinsamhälle. De fick tre dagar på sig att evakuera området.

De river vårt hus!

Tre månader tidigare hade de väckts av israeliska soldater och oljudet från maskiner som kommit för att riva halva deras hus. Denna morgon väcktes de återigen av samma oljud. Men den här gången fick deras hus vara i fred. Det var deras grannes hus som skulle rivas.

Kvinnors oro

Solen går ner bakom bergen. Sista ljuset färgar himlen röd. Snart är det mörkt och tyst. I den ljumma brisen blandas hundarnas skall med prasslet av presseningar från husen. I Susiya är det kväll och för oss följeslagare som skall övernatta i byn är middagen serverad.