Månadsarkiv: februari 2016

Palestinas låsta trädgård

Min tid som följeslagare närmar sig sitt slut. Jeriko och Jordandalen har gått från vinter till vår. Mandelträden och de röda anemonerna blommar. Fåren och getterna betar av den intensivt gröna mattan som breder ut sig också på ökenkullarnas sluttningar. Det ser förledande romantiskt ut. Kontrasten blir stor när jag står tillsammans med mormor och tre små barn vid det som för några timmar sedan var deras hem, men nu är krossat av israeliska arméns bulldozer.

Shabbat shalom

”Stanna där!”, säger en israelisk soldat. Mina följeslagarkollegor och jag har kommit till vägen ”Prayer’s Road” i Hebron på fredag eftermiddag och den judiska sabbaten ska precis börja. Under det kommande dygnet kommer hundratals israeliska bosättare använda vägen för att ta sig till synagogan i centrala Hebron.

Mod och rädsla

Mod är det begrepp som jag tänker på efter att vi mött flera israeliska fredsorganisationer. Mod, eftersom de utsätts för stor press från politiker, media och det övriga israeliska samhället.

En ovälkommen julklapp

Det är sen eftermiddag och solen står lågt. Vi står vid en grop i marken, stor som en fotbollsplan, utan att riktigt förstå vad vi ser.

”Jag kan aldrig släppa hoppet”

Jag står vid ett taggtrådsstängsel och tittar på Gaza City. Mellan staden och mig sträcker sig någon kilometer av vad som bäst kan beskrivas som ett ingenmansland. Ett fjärrstyrt maskingevär ovanpå ett torn bevakar området från Israel och i bakgrunden hörs konstant eld från en israelisk skjutbana. Vi har kommit för att prata vägar mot fred med en lokal ickevåldsorganisation och jag är nyfiken.

”Hjälp oss!”

För några veckor sedan reste vi följeslagare runt i Israel för att träffa den israeliska fredsrörelsen. Vi mötte en rad fredsaktivister och pratade om hur det är att leva i ett ockuperande land och om hur det är att arbeta för mänskliga rättigheter i den verklighet som finns här. Det blev så tydligt i samtalen att ockupationen påverkar även det israeliska samhället negativt.