Månadsarkiv: september 2016

Sabhas son greps utan förklaring

Det verkar inte finnas någon mjukstart med att vara följeslagare och de människor jag möter har ofta smärtsamma berättelser. I min första reserapport skildrar jag mitt möte med Sabha Abdulrahman Mustafa och hur hennes svårt sjuka son blev bortförd av israelisk militär mitt i natten. En berättelse som tyvärr inte är unik.

Ung i två världar

Tarek al-Zoughbi har möjligheten att lämna sitt hemland Palestina för USA. En chans som många unga palestinier skulle välja. Men det finns drömmar om en framtid här trots allt, och skäl för att stanna.

Helt vanliga människor

De flesta israeliska medborgare som vi följeslagare och de palestinierna som bor här i South Hebron Hills möter eller ser är antingen bosättare eller del av de israeliska säkerhetsstyrkorna, två grupper som är en del av den israeliska ockupationen av palestina. Men det finns också israeler som på eget initiativ valt att försöka skapa en bättre framtid tillsammans med palestinierna på Västbanken och motverka ockupationen. Idag så mötte vi en sådan grupp och närvarade vid en av deras aktioner.

Att stanna kräver styrka, mod och stöd

Efter en vecka som följeslagare i Jordandalen där Jeriko ligger, börjar jag förstå vad det kan innebära att vara beduin och att leva här, både för människor och för deras viktigaste inkomstkälla och livlina, deras boskap. Den israeliska ockupationen påverkar på olika plan och det känns svårt att återberätta detta rättvist. Jag ska försöka få dig att förstå det som pågår så att du på ditt sätt kan verka för ett slut på ockupationen. Första steget är kunskap.