Anders Forsberg

Anders Forsberg har en masterexamen i statsvetenskap och har varit engagerad i konflikthanterings- och fredsfrågor under flera år. Anders har tidigare bland annat rest och arbetat i flera östafrikanska länder. Han arbetar för närvarande som konsult inom krishantering. På sin fritid är han bland annat engagerad i Röda korset. Han bor i Stockholm, där han också är född och uppvuxen.

Reserapporter av Anders Forsberg

De sista dropparna innan byn rivs

Det är molnigt och en svalkande vind blåser, men bakom molnen ligger solen, varm och stark. Det är en timme kvar till iftar, då fastan bryts under ramadan, så vi tar en promenerad med Nasser Nawajah från byn Susiya, för att fördriva tiden och hungern.

Solnedgång i Susiya

Solen går ned över byn Susiya, över bikuporna och tälten, över grottorna där de en gång bodde, över traktorn och olivträden. Himlen blir långsamt rosa och snart helt svart. Flaggor smattrar i kvällsvinden. Dagen har varit varm – för varm – men natten lovar svalka.

Röda gatan

Våren verkar komma i Hebron, men innan solen har kommit upp är luften kylig och fuktig. Precis som varje morgon passerar jag kontrollstation 56 för att ta mig till Shuhada street i H2, det område i Hebron som kontrolleras av israeliska militären. Precis som varje morgon möter jag människor på väg till skola och arbete. Även under ockupation styrs livet av rutin.

Rädslan och rättrådigheten

Rädslans rotor driver oss alla, surrar och river hela tiden inuti oss. En tvivelaktig men kraftfull drivkraft. Kraften i skräcken att mista, att begränsas, att skadas är hård och obeveklig. Det finns en förbluffande lätthet i hur vi fabulerar ihop möjliga utkomster, spinner iväg i fantomscenarion. Att hitta alternativa motiveringsgrunder kräver insikt, vilja, kanske till och med mod.

Issa Amro – att arbeta för mänskliga rättigheter i Hebron

Jag träffar Issa utanför kontrollstation 56, som separerar område H1 från H2 i Hebron. När vi passerar från den palestinska sidan, där Issa bor och arbetar, in till den israeliska möter vi en ung man. Soldaterna som bemannar kontrollstationen har några minuter tidigare beslagtagit hans iPhone. Efter att frågat om anledningen visas vi ett dokument på hebreiska. Issa ler stort och skakar på huvudet. ”Militären ska kontrollera alla iPhones. De påstår att de flesta iPhones på Västbanken är stulna från Israel.”