Anna-Clara Birgersson

Anna-Clara Birgersson var följeslagare sommaren 2008 i Yanoun.

Reserapporter av Anna-Clara Birgersson

Motstånd som rörelse framåt

Det är fredag eftermiddag i Tel Aviv, just när myllret innan sabbat är som mest intensivt. I korsningen mellan King Geoge street och Ben Zion samlas ett tiotal kvinnor. Alla är klädda i svart. På paraplyer och plakat bär de budskap mot ockupationen av Palestina. Varje fredag sedan andra intifadan år 2000 demonstrerar de, Woman in Black[2], i Tel Aviv liksom i Jerusalem och Haifa.

Bröd – ett brev om hoppet som spränger gränser

Syster Serafina börjar sin morgon i bageriet i Jerusalem vid sextiden, efter morgonbön i klostret. Hon bär rökelsekaret från altaret till ikonerna runtom i bageriet innan hon blandar den stora degen. Helgonen Helena, Constantin och Jacob beskyddar bakningen. Serafina bakar, pratar i telefon och ber brödets böner. Hon bakar nattvardsbrödet till hela områdets grekisk-ortodoxa kyrkor. En gång i veckan kommer en präst och välsignar surdegen. Den sparas och ökas på från bak till bak. Hålls vid liv. Ger liv till nya degar.

Röd vallmo i Palestina

Morgon på kökstrappan i Yanoun. Byn med hundra invånare, ett tiotal familjer, inte så långt från Nablus. Kvinnorna i huset bredvid vallar getter. Bosättarna mitt emot på höjden ser jag inte. De ser nog mig, från sitt torn. Kanske vallar någon där också getter. Vår närvaro dämpar bosättarnas aktioner mot byn. Vi är den konstgjorda andningen. I väntan på en lösning. Väntan och längtan i hopp och tvivel.