Annika Folkeson

Annika Folkeson är 26 år och har en Kandidatexamen i Internationella Relationer från Stockholms Universitet. Innan hon reste till Palestina praktiserade hon på International Crisis Group i Bryssel. Annika har tidigare studerat arabiska och arbetat for FN i Syrien, samt arbetat på en engelskspråkig tidning i Libanon.

Reserapporter av Annika Folkeson

I väntan på arrest

Den 22 september 2009 korsade Mohammed Othman Allenby Bridge över gränsen från Jordanien till Västbanken. Där arresterades han av israelisk militär som höll honom i över tre månader under så kallat administrativt förvar. [1] Det betyder att man hålls i förvar utan vare sig rättegång eller dom. Den 13 januari släpptes han, utan att ha fått kännedom om anklagelserna mot honom.

“Inte i mitt namn och inte för min säkerhet”

“Jag var rädd för att gå ut och slänga soporna på gatan. Jag var rädd för de palestinska raketerna och jag var rädd för mina grannar.” Hon skakar på huvudet och tar ett djupt andetag. “Jag var rädd för att grannarna skulle hoppa på mig eller slå sönder vårt hus.”

Militärens ständiga närvaro — nödvändig säkerhetsåtgärd eller provokation?

Efter flera månader av relativt lugn har israeliska soldater gjort räder mot Jayyous nästan dagligen de senaste fyra veckorna. Soldaterna har inte bara kört igenom byn med blinkande lyktor och sirenerna på som tidigare, de har även arresterat flera personer, infört utegångsförbud och genomsökt hus. Användningen av tårgas, ljudbomber och gummikulor har också ökat. Varför? Bybornas spekulationer kring orsaken till denna ökade militära aktivitet är många. Andra har gett upp att försöka förstå logiken bakom soldaternas agerande.

Välkommen till Jayyous — stanna inomhus!

“Mamnoua tajawul, mamnoua tajawul” ropar en knastrig megafonröst på bruten arabiska. De gröna militärjeeparna med sina blinkande oranga lyktor kör långsamt genom byn, brölandes ut samma meddelande om och om igen — utegångsförbud råder. Ingen vidare information ges.