Bibi Häggström

Bibi Häggström är från Brönnestad i Trelleborgs kommun och jobbar som journalist på Sydsvenskan i Malmö. Hon har tidigare jobbat både på lokalradion i Uddevalla, Mittnytt i Sundsvall och på Rapport i Stockholm. I grunden statsvetare och har även studerat kris- och katastrofpsykologi på högskolan i Karlstad och mänskliga rättigheter vid Försvarshögskolan i Stockholm. Efter en resa i Israel och Palestina för några år sedan bestämde hon sig för att bli ekumenisk följeslagare efter att ha följt två sådana under sin resa då den preventiva närvaron kändes så meningsfull.

Reserapporter av Bibi Häggström

Sex steg från muren

- Vi kunde se hela Betlehem från vårt hus. Då hade vi fyra olika verksamheter, en affär i den gamla staden, tre här. Min man och hans bror specialiserade sig på reservdelar till speciella bilmärken, de hade kunder från Jerusalem, judar, kristna och muslimer.

Muren och ockupationen går före anarkismen

- Jag har inga problem att bryta mot den officiella israeliska lagen, allra minst när jag anser att den är olaglig. Michal Vexler är anarkist men framför allt, säger hon, är det ockupationen av palestinskt område och muren hon kämpar emot. Varje fredag åker hon och hennes medanarkister till sju olika byar på Västbanken där bybor demonstrerar.

Skymning över Al Jab’a

 De har fem miljoner skäl till att ta vår mark men inte ett enda för att ge oss något tillbaka. Det handlar om gott eller ont och det här är ont. Naser El-din har just tagit emot oss i byn Al Jab’a, någon dryg mil sydväst om Betlehem, på vägen mot Hebron. Han har bott i USA i tio år, minst, där han jobbade som fastighetsmäklare.